Светски дан љубазности или Није тешко бити љубазан!Светски дан љубазности или Није тешко бити љубазан!

Нежности и љубазности нису значи слабости, већ израз снаге и одлучности.(Халил Џубран)

На иницијативу Светског покрета за љубазност, у Токију је 13. новембра 1998. године одржана конференција о љубазности и том приликом је донесена посебна декларација која говори о толеранцији и прихватању различитости.  Тако је 13. новембар изабран за Светски дан љубазности.


„Овај дан је прилика да размислимо о својим досадашњим поступцима, постављајући се изнад територијалних, културолошких или религијских граница и да схватимо да смо део глобалног друштва, јер нисмо ни бољи ни лошији од припадника других култура, раса или религија“ (из Декларације).

Запитајте се када сте се последњи пут осврнули око себе, заокупљени сопственом журбом и проблемима. “Хвала!“ „Изволите!“ „Извините!“ То су врло једноставне речи помоћу којих у свакодневној комуникацији можемо некоме улепшати дан. Набаците осмех на лице, упутите комплимент, загрлите неког, подржите пријатеља, уступите место старијима у аутобусу, помозите немоћнима! Обележите Светски дан љубазности гестовима којима ћете другима показати да нисте себични, да вам је стало до њих, потрудите се да будете добро расположени и да ту позитивну енергију пренесете на друге.

Немојте заборавити да будете љубазни и према себи! Частите се омиљеном књигом, уживајте у друштву најбољих пријатеља, посветите се хобију.
Психологија је доказала да љубазност према другима директно утиче и на нашу срећу.

Подстицајни цитати

  • Најбољи део човековог живота су његови мали, безимени, незапамћени поступци љубазности и љубави. (Вилијем Вордсворт)
  • Човек је много спремнији да освети увреду, него да узврати љубазност. (Томас Фулер)
  • Буди љубазан кад год је то могуће,  а могуће је увек!  (Далај Лама)

(У нашој школи Светски дан љубазности је обележен кроз садржаје на ЧОС-у и уз одговарајући едукативни материјал намењен ученицима и запосленима).

ПП служба

Вршњачки тим школе