Генерација матураната започела акцију Еколошке секције под називом „ Једна генерација-једно дрво“Генерација матураната започела акцију Еколошке секције под називом „ Једна генерација-једно дрво“

20.3.2024. на дан када је календарски пролеће стигло на северни земљину хемисферу Еколошка секција Гимназије започела је акцију „Једна генерација-једно дрво“.

Генерација матураната је започела надамо се традиционалну акцију која се састоји у томе да свака генерација у пролеће посади једно дрво. Акција је успела тек из другог покушаја . Прво је посађено дрво Тополе (Populus sp.) ,али садница је неколико дана пошто је посађена поломљена током викенда од стране непознатих починилаца. Тако смо дошли до другог покушаја и на Дан планете Земље посадили садницу кугласте каталпе (Catalpa bignonioides Nana). Ово дрво је изузетно занимљива врста отпорна на градске услове и индустријска загађења. Дрво је пореклом из Кине и Индије. Индијска племена су користила делове каталпе за лечење маларије. Називају га још и „дрветом среће“ и симболом радости.

Наше прво дрво је обележено пличицом на којој стоји латински назив биљке и генерација која га је посадила. Надамо се да ће ова акција постати традиционална и да будуће генерације и на овај начин покушати да допринесу очувању наше околине и планете уопште.