Вести


 

 • СВЕТОСАВСКА НАГРАДА

  Гимназија „Свети Сава“ је овогодишњи добитник Светосавске награде. Наша школа је предложена од стране Општине Пожега, предузећа „Милан Благојевић“, Лучани, „Титан“ Косјерић и „Будимка“ Пожега.
 • Зимски распуст

  Зимски распуст за ученике средњих школа почиње 31.12.2021. године и траје до 23.1.2022. године. Први радни дан је понедељак, 24.1.2022. године. Свим ученицима, родитељима и пријатељима наше школе желимо срећне предстојеће празнике! Колектив Гимназије “Свети Сава”
 • „Фантастично биље“

  У овим хладним данима можете уживати уз „Фантастично биље“ ученика III3 разреда. „Фантастично биље“ јесте њихов пројектни задатак који су радили школске 2020/2021.
 • Повратак астрономије

  Током децембра IAU Међународна астрономска унија је, захваљујући [MP1] Тиму Националних координатора за астрономско образовање (NAEC тим за Србију), спровела међународни пројекат : Мерење удаљености до Месеца методом паралаксе.
 • Поводом Међународног дана људских права

  Међународни дан људских права обележава се сваке године 10. децембра – на данкада је Генерална скупштина Уједињених нација 1948. године усвојила Универзалнудекларацију о људским правима.
 • Међународни дан особа са инвалидитетом

  Међународни дан особа са инвалидитетом је само један дан у међународном календару, али симболизује акције које би требало предузимати свакодневно како би се створиле заједнице које су разнолике и прихватљиве за све људе.
 • Припрема за државну матуру

  У оквиру припрема за државну матуру, која би требало да се први пут одржи 2024. године, професори математике, физике и хемије прошли су обуку за коришћење калкулатора Casio fx-991RS који је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја одобрен за коришћење на овој матури.
 • Општинско такмичење у стрељаштву

  Данас, 17.11.2021. године, одржано је општинско такмичење у стрељаштву, за ученике основних и средњих школа. Домаћин је била пољопривредна школа “Љубо Мићић”.
 • Математика без граница

  У првом (јесењем) кругу међународног такмичење Математика без граница (“Mathematics Without Borders”) наши ученици Јанко Стокић III-4, Лука Стојанић IV-4 и Нина Цвијовић III-3 освојили су брознанe медаљe.
 • Обавештење о распусту

  Распуст за ученике основних и средњих школа траје од 8. до 12. новембра 2021. године, а први наставни дан је понедељак, 15. новембар 2021. године.
 • Европски дан борбе против трговине људима

  Европски дан борбе против трговине људима обележава се 18. октобра. Обележавање је почело 2007. године.
 • 15. октобар– Mеђунродни дан белог штапа

  Дан белог штапа сваке године обележавају слепи и слабовиди широм света. Циљ обележавања овог дана  јесте да се јавност  упозна  са тим шта је слапоћа али и да слепи и слабовиди упркос томе могу да функционишу самостално и доприносе заједници. Бели штап представља симбол независности  и самосталности
 • „Култура на шинама“

  У четвртак, 30.9.2021. реализована су два значајна културна догађаја: „Културу на шинама” и отварање стазе „Читај и шетај” у оквиру Међународног фестивала сликовница „Чигра“.
 • Орлови, упркос свему!

  Група  од  35 гимназијских  планинара, укључујући  професоре  Небојшу  Варницу  и  Слободана  Петровића, бољи  дан  за успон  на атрактивну  стазу  ” Ђурића  орлови ”  пожелети  није  могла. Сунчано, не много  топло, бистар  и  плав  дан, воз  тачан , чист  и  удобан, планинари  орни  и расположени.  Многи  први  пут  крећу  на  планинарску  акцију.
 • Обавештење о почетку школске године

  Настава у гимназији почиње 1. септембра, у поподневној смени.
 • ВЕК ПОСТОЈАЊА – ВЕК ОБРАЗОВАЊА

  Ове школске године се обележава век од постојања гимназијског образовања у Пожеги. Одлука да се у Пожеги отвори државна четвороразредна гимназија донета је 25. маја 1921. године.
 • РАСПОРЕД МАТУРСКИХ АКТИВНОСТИ ЗА УЧЕНИКЕ

  Пријављивање матурских испита 31. маја и 01. јуна 2021. год. од 8 до 14 часова (понедељак и уторак) код секретара школе (попуњена пријава и матурски рад у два примерка – пријаве ученици добијају од одељенских старешина)
 • Републичко такмичење из математике

  Ученици наше школе: Страхиња Плазинчић I-4, Нина Цвијовић II-3 и Матеја Ристановић III-4 учествовали су на републичком такмичењу из математике које је 23. маја одржано на природно-математичком факултету у Крагујевцу.
 • Географска олимпијада-треће место

  Ученик наше школе, Михаило Жунић освојио је 3. место на републичком нивоу Националне географске олимпијаде.
 • Обавештење у вези одржавања матурске вечери

           Гимназија „Свети Сава“ Пожега обавештава ученике завршних разреда да због актуелне епидемиолошке ситуације, а у складу са важећим одлукама Кризног штаба и Владе РС о мерама и поступању установе ради очувања здравља становништва, школа у овом тренутку не може учествовати у организовању матурске вечери ученика.
 • Баскет-прво и треће место!

  У понедељак, 24. маја у Крагујевцу одржано је међуокружно такмичење у баскету 3 на 3, за средње школе.
 • ЧЕТИРИ ПРВА МЕСТА У ЈЕДНОМ ДАНУ

  У спортској хали у Пожеги у петак, 21. маја, организовано је окружно такмичење у кошарци за средњошколце, у мушкој и женској категорији.
 • Републичко такмичење у рукомету

  Екипа наше школе је заузела 7. место на Републичком такмичењу у рукомету. Захваљујемо се нашим ученицима и професору Петру Тановићу на овом успеху.
 • Важно обавештење-прелиминарни резултати

  Школа је добила прелиминарне резултате испита из математике, који су према допису Министарства просвете окачени на огласну таблу школе (улазна врата). Сви ученици своје резултате могу проверити и уз помоћ своје осмоцифрене шифре на сајту mojasrednjaskola.gov.rs. (наранџасти одељак-Провера података)
 • Резултати испита из математике

  Прелиминарни резултати пријемног испита из математике за упис ученика у одељење са посебним способностима за рачунарство и информатику биће објављени сутра, 10.05.2021. године после 12 часова на огласној табли школе. Процедурално, према допису Министарства просвете, ништа се не сме објављивати пре тог рока. Молимо све ученике и родитеље за разумевање и стрпљење.
 • ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ ПОЛАГАЊА ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

  Обавештавамо пријављене ученике да ће пријемни испит из математике ради уписа у одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику за шк. 2021/2022. год., бити одржан у недељу, 09.05.2021. год., од 10 до 12 часова, у Гимназији „Свети Сава“ Пожега, у складу са Календаром уписа ученика у средњу школу.
 • Промена смене

  Од среде 5.5.2021. ученици крећу у преподневну смену. Распоред часова за месец мај је на сајту школе (ученици-распоред часова).
 • Пролећни распуст

  Пролећни распуст почиње у петак, 30. априла, а завршава се у уторак, 4. маја 2021. године. Школа наставља са радом у среду, 5. маја, у преподневној смени. Свим ученицима, родитељима и радницима школе честитамо ускршње и првомајске празнике!
 • Прво место у рукомету

  Рукометаши наше школе освојили су прво место на међуокружном такмичењу у рукомету, које је одржано у Мрчајевцима у четвртак, 29. априла. Тиме су се пласирали на републичко такмичење које ће се организовати у Кладову. У финалу су савладали машинско – саобраћајну школу из Чачка резултатом 16:10.
 • Припремна настава из математике (27.4 и 29.4.)

  У уторак, 27.4. и четвртак, 29.4.2021. године, одржаће се припремна настава у школи, са почетком у 17.30. часова.
 • Пријава за пријемни из математике-продужење рока

  Обавештавамо вас да је рок за подношење пријава за полагање пријемног испита непосредно у средњој школи продужен до четвртка 22.04.2021. године до 12.00 часова.
 • Припремна настава из математике (непосредна)

  У среду, 21.4. и петак, 23.4.2021. године, одржаће се припремна настава у школи, са почетком у 17.30. часова.
 • ПРИЈАВА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА (образац)

  Пријављивање ученика за упис у први разред одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику за шк. 2021/2022. Год., подношењем пријаве у школи, врши се дана 15. 04. и 16. 04. 2021. Год. У периоду од 09 до 16 часова, код секретара школе.
 • ПОВРАТАК НА КОМБИНОВАНИ МОДЕЛ НАСТАВЕ

  Почевши од понедељка, 19.4.2021. године настава се организује по комбинованом моделу који се примењивао од септембра 2020. године. У понедељак непосредну наставу похађају ПРВЕ групе одељења.
 • Образовни програм „Знање за одрживи развој“

  Пријава за учешће ученика Гимназије „Свети Сава“ у образовном програму „Знање за одрживи развој“ је прихваћена . Од укупно 102 школе које су конкурисале, одабрано је 15 школа.
 • Србија у ритму Европе

  Четири ученице наше школе прошле су у ужи круг музичког такмичења „Србија у ритму Европе“.
 • Упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (ИТ- одељење)

  За упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику ученик полаже пријемни испит на коме решава тест из математике. За упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, ученик може да оствари највише 240 бодова на тесту из математике.
 • Обавештење у вези подношења пријава за полагање пријемног испита из математике ради уписа у одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику за шк. 2021/2022 .год.

  Обавештавамо Вас да ће од у периоду од 12. до 15. априла 20021. год. родитељи моћи да пријаве своје дете за полагање пријемног испита из математике (ради уписа у одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику у Гимназији „Свети Сава“ Пожега), електронским путем на порталу Моја средња школа (mojasrednjaskola.gov.rs).
 • Обавештење за родитеље / друге законске заступнике ученика који уписују средњу школу

  Портал Моја средња школа представља платформу која Вам омогућава да извршите електронске услуге у вези са пријемним испитом, завршним испитом и уписом у први разред средње школе за школску 2021/2022. годину, за школе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, са изузетком музичких, балетских и специјалних школа.
 • Информације о пријави за полагање испита за упис у специјализована одељења

  Поштовани родитељи и ученици, Обавештавамо Вас да ће у  периоду од 12. до 15. априла 2021. године, родитељи односно други законски заступници моћи да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјалозована одељења гимназија електронским путем на порталу Моја средња школа (mojasrednjaskola.gov.rs).
 • Франкофонијa

  Март месец је месец француског језика и свуда у свету се слави кроз разне културне догађаје. Ово је мали допринос наше школе, у прилогу је презентација ученице првог разреда природно-математичког смера.
 • Професионална оријентација

  Промоција Факултета техничких наука у Чачку, Универзитета у Kрагујевцу, реализована је 2.3.2021. године у холу наше школе. Испред ФТН-а у Чачку била је наша бивша ученица, Kатарина Kарић (генерација ‘96). Kатарина, као ученица друштвено – језичког смера пренела нам је своје лично искуство кроз њен развојни пут.
 • Прелазак на наставу на даљину

  У складу са препорукама Кризног штаба са седнице одржане 5. марта 2021. године, донета је одлука да све средње школе у Републици Србији, у седмици од 8. до 12. марта 2021. године остварују наставу на даљину.
 • Седморо ученика пожешке гимназије пласирано на Републичко такмичење из физике

  Ученици наше школе, у суботу 20.2.2021. узели су учешће на Окружном такмичењу из физике за ученике средњих школа, одржаном у Ужичкој гимназији с почетком у 10 часова.
 • ПРИПРЕМНА НАСТАВА

  Поштовани ученици 8. разреда, Век у коме живимо је век информација а пандемија је још више дала на значају дигиталном повезивању људи и зато не чуди да су ИТ стручњаци међу најтраженијима и најбоље плаћенима у свету – у Америци, Европи и Србији су на врху листе најтраженијих занимања заједно са медицинским особљем, финансијским саветницима, […]
 • Fluks Trade у нашој школи

  У среду, 17.2.2021. године, у нашој школи је одржана обука за рад са прикупљачима података (Data Harvest loggeri) и сензорима за мерење температуре, притиска, влажности ваздуха,  pH вредности, колометрима и др.
 • ДРУГА НАГРАДА ЗА ЛИНГВИСТИЧКУ СЕКЦИЈУ НАШЕ ШКОЛЕ

  На конкурсу за избор најбољих лингвистичких секција у школској 2019/2020.години, у огранизацији Друштва за српски језик и књижевност Србије и Вукове задужбине, лингвистичкој секцији наше школе додељена је друга награда.
 • Почетак другог полугодишта

  Обавештвамо вас да друго полугодиште и наставни рад почиње у понедељак, 18.01.2021.године. Ученици крећу у преподневну смену, од 7 часова. Настава се одвија по комбинованом моделу. Са непосредним радом креће ДРУГА група ученика сваког одељења, док је прве недеље на онлајн настави ПРВА група. Часови ће трајати 30 минута, а распоред часова је новембарски (http://raspored.rs/pub/?pid=1hu6&v=n). […]
 • Kонкурс „Подршка СТЕАМ образовању у средњим школама”

  Фондација Ана и Владе Дивац и НЦР Фондација, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Центром за промоцију науке,  а у оквиру пројекта „Подршка СТЕАМ образовању у средњим школама“ расписала је конкурс за средње школе са територије Републике Србије.
 • Наша школа на 14.Фестивалу науке у Београду

  Овогодишњи  Фестивал науке је одржан од 17. до 20. децембра у складу са тренутном ситуацијом на онлајн платформи festivalnauke.rs.
 • Трећа награда за ,,Гимназијалац“ на 5. БЕЛЛИСТ-У

  На петом Београдском листању средњошколских листова 2019/20, такмичењу средњих школа  Србије и региона, лист наше школе „ Гимназијалац“ добио је трећу награду.
 • Међународни Дан људских права

  Данас је Гимназија ” Свети Сава” Пожега обележила Међународни дан људских права, 10. децембар.  Овом приликом поставили смо линк  са онлајн материјалом за ученике/це  и текст на тему Људских права. Циљ нам је да подстакнемо разумевања значаја и механизама за заштиту и унапређење људских/дечјих права.
 • Промена школског календара за 2020/21.

  У прилогу је табеларни приказ измењеног календара рада за средње школе, као и Правилник o Календару образовно-васпитног рада средњих школа за школску 2020/2021. годину.
 • Нове мере у вези са организацијом рада школе

  Поштовани родитељи и ученици, Обавештавамо вас да је на основу препорука Кризног штаба за сузбијање заразне болести   Covid-19,  које су донете на седници одржаној 25.11.2020. године, Влада Републике Србије донела Уредбу о Допуни уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Covid-19, којом се прописују нове мере за организацију рада основних и средњих школа […]
 • Ранг листа одобрених стипендија

  Ранг листу одобрених стипендија за шк. 2020/2021. год. ученици могу видети на огласној табли школе или код секретара школе (лично или на број телефона 031/714-062 у времену од 8 до 14 часова).
 • Јесењи распуст за све ученике у Србији

  Према одлуци Кризног штаба сви ученици основних и средњих школа у Србији имаће јесењи распуст од 11. до 13. новембра, док је први радни дан понедељак, 16. новембар 2020. године.
 • VIII Meђунaрoднa кoнфeрeнциja o нaстaви физикe у срeдњим шкoлaмa 8th International Conference on Physics Teaching in Secondary Schools

  23-25. октобар 2020. гoдинe, Aлeксинaц, Србија Конференција је првобитно заказана за термин 27.-29. марта, али су је органитатори померили за октобар и одржали онлајн.
 • Правила понашања у школи током трајања епидемије COVID-19

  У прилогу су корисни савети везани за правила понашања у школи током трајања епидемије COVID-19.
 • Распоред изборних предмета и пакета

  У прилог је распоред изборних предмета и пакета.
 • Семинар у нашој школи

  У Гимназији „Свети Сава“ Пожега, 26.8.2020.  и 28.8.2020. године реализоване су две  обуке под називом „Формативно оцењивање и његова примена у дигиталном окружењу“. Обуку је прошло 38 наставника наше школе. Водитељ радионица била  је Јелена Бошковић, педагог/ педагошки саветник.
 • РАСПОРЕД ЧАСОВА

  У прилогу је линк ка распореду за 2020/2021. годину. http://raspored.rs/pub/?pid=meu
 • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА

  ОБАВЕШТАВАМО ВАС ДА ЋЕ  РОДИТЕЉСКИ САСТАНЦИ УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА БИТИ ОДРЖАНИ У ПОНЕДЕЉАК, 31.08.2020. ГОД. У СЛЕДЕЋЕМ ВРЕМЕНУ:
 • Државно такмичење из математике

  У суботу 22.8.2020. у Крагујевцу, одржано је Државно такмичење из математике.
 • Обавештење за будуће прваке

  За ученике и родитеље будућих првака.
 • Списак уџбеника-прва и друга година

  Списак уџбеника за први и други разред друштвено-језичког и природно-математичког смера.
 • Упис 2020. године

  Упис ученика је у четвртак, 9.7.2020.године, и у петак, 10.07.2020.године.
 • Изборни програми за први разред

  На основу плана и програма за  први разред гимназије, будући ученици првог разреда друштвено-језичког и природно-математичког смера ће, осим обавезних предмета имати и два изборна програма.
 • КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ПРИЈЕМНОГ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

  У прилогу је документ са резултатима који можете преузети.
 • Одлука о додели уговора за електричну енергију

  У прилогу можете преузети документ.
 • Решење теста

  У прилогу је решење теста са пријемног испита за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.
 • ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА НАСТАВНИКЕ

  Закључне оцене на крају другог полугодишта
 • Јавна набавка-електрична енергија

  У прилогу је Јавни позив и конкурсна документација.
 • Јавна набавка-огрев

  У прилогу је конкурсна документација и Јавни Позив
 • Конкурс за избор директора

  Обавештење о расписаном конкурсу за избор директора школе.
 • ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА ЗА УПИС У СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ И ОДЕЉЕЊА

  Ученици који су се пријавили за полагање пријемних испита за упис у специјализоване средње школе и одељења ће се пријављивати слањем мејла средњој школи и попунити електронски образац пријаве и у тексту мејла навести генерички број који су добили при првом онлајн пријављивању почетком априла месеца.
 • Правилници о измени Правилника о оцењивању

  Правилници о измени Правилника о оцењивању ученика у основном и средњем образовању и васпитању.
 • Подршка за време ванредне ситуације

  Поштовани ученици, наставници и родитељи,
 • Пријемни испит за ученике са посебним способностима

  Пријављивање ученика за Пријемни испит за ученике са посебним способностима за школску 2020/21. годину обавља се електронским путем, у складу са дописом из прилога.
 • Образовне платформе „еЗбирка“, „Завршни испит“ и „Пријемни испит“

  Настале су у оквиру пројеката Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Друштва математичара Србије.
 • Припремна настава-учење на даљину

  У околностима ванредне ситуације….
 • УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ

  У прилогу си сви корисни линкови који воде да садржајима и упутствима за учење на даљину.
 • Шаблон за израду матурског рада

  sablon_za_maturski_rad_0Преузми
 • Упутства Министарства за наставу на даљину у ванредном стању

  Упутство можете преузети на следећем линку:
 • ПРЕКИД НАСТАВЕ

  На основу одлуке о увођењу ванредног стања у Републици Србији обуставља се настава и долазак у школу! О даљем току школске године и начину рада, родитељи и ученици ће бити накнадно обавештени.
 • ГИМФЕСТ 12

  Протекле недеље, 8.марта 2020.год. у Гимназији Свети Сава у Пожеги је одржан 12. Гимфест – фестивал науке и уметности.
 • ДОПИС МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

  Министарство просвете, науке и технолошког развој упутило је обавезујућу препоруку свим основним и средњим школама у Републици Србији,
 • ПРИПРЕМНА НАСТАВА ИЗ МАТЕМАТИКЕ У ГИМНАЗИЈИ „СВЕТИ САВА“

  Припремна настава из математике за упис у први разред одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику 
 • ГИМФЕСТ 12

  Понедељак, 2.марта 2020. године у 10.00 представљање програма овогодишњег Гимфест-а на Радио Пожеги
 • ШКОЛСКИ ЛИСТ “ГИМНАЗИЈАЛАЦ“ ОСВОЈИО НАГРАДУ

  Наш школски лист “Гимназијалац“на адекватан начин  је обележио тридесет година постојања.
 • Продужетак распуста

  Обавештење за ученике, родитеље и професоре:
 • Роботски телескоп – трећа награда на крагујевачком ФЕЛИКС-у

  Ученици гимназије Свети Сава су у понедељак 3. фебруара узели учешће на првом такмичењу из физике, електронике и информатике у организацији Института за физику у Крагујевцу.
 • Светосавске свечаности

     Светосавске свечаности у нашој школи,отпочињу традиционалним такмичењем у беседништву и изложбом ликовних радова.
 • Промотери социјалне инклузије

  Дана 25.12.2020.године реализована је радионица за ученике гимназије на тему социјалне инклузије.
 • Предавање ”Репродуктивно здравље”

  У периоду од 11.12. до 16.12.2019. у одељењима III и IV  разреда Гимназије “Свети Сава”Пожега, реализована су интерактивна предавања на тему: Репродуктивно здравље.