Интервју са Ђорђем Полугићем за РТС<strong>Интервју са Ђорђем Полугићем за РТС</strong>

25.3.2022.

Тема интервјуа била је  инклузивно образовање   подстицање успешног развоја и социјализације  у складу са потребама ученика

Ђорђе Полугић ,  ученик III2 друштвено-језичког смера за РТС имао је јединствену прилику да прича о својим потребама, талентима, да покаже очигледне вештине на часу физичког васпитања  а посебно истакне  интеракцију, подстрек и несебичну  пажњу и залагање  наставника и ученика његове гимназије. Ђорђева речитост,  најчистије емоције и ведрина  биле су посебан утисак за присутне током интервјуа.  

 Истакао   је значајну улогу  одељењског старешине ,  стручног сарадника  у његовој адаптацији  на  школско и  вршњачко  окружење . Креативне идеје и образовна подршка наставника како је истакао,  за њега су биле велика мотивација  и подстрек  за  успех у претходне три године.   На несебичан начин уважио је  своје другаре и показао своју захвалност за њихов труд, спремност да се и сами мењају   и прилагођавају .

Навео је да се  добро  сналази у учионици, да повремено користи бели штап при кретању  кроз школу уз пратњу тифлолога. Ђорђе је причао и о својим интересовањима ,  слободном времену, предностима које има у овој,  у односу на претходну школу.  Оно што га је посебно везало за гимназију  је  богата понуда секција и могућност учешћа у ваннаставним активностима . Ђорђе је иначе члан новинарске секције, учесник књижевне олимпијаде, промотер  инклузије у локалним и  радио –емисијама.

Истакао  је важност  медија у  подизању  свести  јавности на тему права деце са сметњама , укључујући и право да похађају редовне школе  и одрастају у пријатном окружењу без насиља и дискриминације. Пролазећи кроз ситуације отпора у свом одрастању – од неразумевања до осуде , Ђорђе својим делима  разбија  табуе и помаже људима да схвате и прихвате различитост. На јавним наступима својим причама показује и доказује друштву и околини своју различитост. Ђорђе се нада да ће и остали родитељи и наставници охрабрити и извести своју децу међу остале , без страха од осуде.

Јелена Ерић, тифлолог  пренела је своја искуства у раду са децом. Дружећи се са Ђолом од основне школе  имала је само речи хвале и подршке. Такође  навела је предност  редовног школовања деце са сметњама како због изласка из породичних азила тако и због отворености средине за опхођење, разумевање , прихватање и социјализацију сваког детета. 

У најави РТС -а  је припрема документарног филма на исту тему а наш  Ђорђе већ је добио  понуду за учешће. 

 Кристина Томић