Ученици наше школе на Првом СТЕ(А)М изазовуУченици наше школе на Првом СТЕ(А)М изазову

У Београду је 26.марта одржан завршни догађај – ревија десет  победничких идеја овогодишњег изазова.

Њихова решења за примену науке, технологије, инжењерства, уметности и математике, односно СТЕ(А)М дисциплина, за решавање локалних проблема, одабрана су као најбоља у конкуренцији десет тимова у финалу овог такмичења које је одржано у Београду.

СТЕ(А)М изазов је организовао Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у партнерству са Министарством просвете и Фондацијом Петља.

Помоћник министра просвете за високо образовање Александар Јовић, обраћајући се ученицима и ученицама, рекао је да су сви финалисти СТЕ(А)М изазова победници. „Kроз тимски рад учинили сте оно чему тежи наше образовање, а то је интердисциплинарност. СТЕ(А)М изазов је прилика да усвојите нова знања и вештине, али и прилика да у пракси примените оно што сте научили из више предмета. Такође, надам се да ће овај изазов охрабрити и наставнике и наставнице да још више сарађују у размени знања из различитих области у циљу повезивања градива различитих предмета“, истакао је Јовић.

„Са све бржим развојем технологије, који је тренутно предвођен развојем вештачке интелигенције, отварају се потпуно нови фронтови примене у разним областима. Овај СТЕ(А)М изазов је управо усмерен ка популаризацији коришћења технологије за решавање конкретних свакодневних проблема“, истакао је директор Фондације Петља Небојша Васиљевић.

На конкурс, расписан у октобру 2023. године, пријавило се укупно 35 школских тимова из целе Србије, који су уз подршку својих наставника идентификовали проблеме у својим локалним срединама и за њихово решавање осмислили иновативна решења која се базирају на употреби података, уз примену СТЕ(А)М дисциплина, као и технологија попут вештачке интелигенције, интернета ствари (ИоТ), блокчејна и роботике.

Портфолио менаџерка за дигиталне иновације у УНДП-у Јелена Ружичић, захвалила се наставницима и наставницама на свој подршци коју су пружили ученицима и ученицама у изради иновативних решења. „Желим вам да наставите да ширите дух тимске сарадње који сте већ показали, и да наставите да развијате знање, креативност и машту у СТЕ(А)М дисциплинама. Посебно ми је драго што видим да су сви тимови мешовити, и да у сваком тиму има девојчица. Желим вам да наставите да подржавате једни друге и надам се да ћемо имати што више девојчица у СТЕ(А)М дисциплинама“, рекла је Ружичић.

                За учешће у финалу изазова одабрано је десет школских тимова из: Машинске, Електротехничке и Медицинске школе из Панчева, Техничке школе Пирот, Гимназије ,,Светозар Марковић“ из Ниша, Алексиначке гимназије, Гимназије „Свети Сава“ из Пожеге, Гимназије Врњачка бања, и по два тима из Прве крагујевачке гимназије и Прве техничке школе Kрагујевац. Они су имали осам недеља да развију своја решења, а за то време су на располагању имали финансијску, менторску и стручну подршку пројектних партнера за реализацију својих идеја.
Стручни жири који је изабрао три победничка решења чинили су: Данијела Шћепановић, самостална саветница у Сектору за дигитализацију Министарства просвете, Милан Симић, саветник за развој у Фондацији Петља, Давор Ђошан, руководилац ИТ сектора у УНДП-у, Зоја Kукић Ђорђевић, предузетница и Сара Оредић, консултанткиња у Хигх Тецх Енгинееринг Центер (ХТЕЦ).

Три победничка тима  била су из Панчева и два из Крагујевца.

Поред три победничка решења, у финалу су представљени и начини за решавање проблема изливања река помоћу сензора и ИоТ технологије, акустични сензори за смањење буке у школама, решење за заливање јавних зелених површина на даљину, апликација за процену погодности земљишта за гајење малине, решење које нуди сензоре за детекцију квалитета ваздуха, као и решење за праћење будности возача у циљу превенције саобраћајних несрећа.
СТЕ(А)М изазов је организован у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у партнерству са Министарством просвете и Фондацијом Петља, уз подршку Владе Републике Србије.

Нашу школу су представљале:

  1. Сандра Јаћимовић
  2. Јелена Илић
  3. Дуња Радуловић
  4. Ивана Божић

Професор Гордана Варница

Више о догађају на линковима

https://prosveta.gov.rs/vesti/mladi-inovatori-i-inovatorke-sirom-srbije-osmislili-resenja-za-lokalne-probleme-izabrani-pobednici-prvog-steam-izazova/

https://www.undp.org/sr/serbia/news/mladi-inovatori-i-inovatorke-sirom-srbije-osmislili-resenja-za-lokalne-probleme

https://bizlife.rs/srednjoskolci-sirom-srbije-osmislili-genijalna-resenja-za-lokalne-probleme-ovo-je-10-najboljih/

https://ubrzanje.telegraf.rs/nauka-i-privreda/3862848-ovo-je-pet-inovativnih-resenja-mladih-za-resavanje-lokalnih-problema-u-srbiji