Звучно загађење на кликЗвучно загађење на клик

Након завршетка пријава за конкурс Центра за промоцију науке, наша школа је изабрана за учешће у мерењу буке у школском окружењу.

Наиме, Центар за промоцију науке, Нордеус фондација и Математички институт САНУ су  позвали наставнике и ученике да учествују у истраживању нивоа буке у окружењу своје школе, у сарадњи са Националним институтом за океаонографију и експерименталну геофизику (OGS) из Трста. Ученици ће, прве недеље априла, буку мерити у школском окружењу помоћу апликације NoixApp . Њихов задатак ће бити да мапирају ниво буке  и развију пројекат заштите од звучног загађења.

Нашим ученицима задатак неће бити тежак јер су и раније учествовали у сличним пројектима користећи Rovex мераче за мерење, у време када нису постојале модерне апликације. Бука је била честа тема матурских радова и истраживачких пројеката Центра за таленте. Особито интересантна тема је Вебер Фехнеров психофизики закон, Рубенсова цев, параболички микрофон, Кунтова цев и друге. Сваке године се, кроз часове редовне наставе и секције, обележи Међународни дан заштиите од буке, 20.април.

Будући да је Акустика поглавље трећег разреда гимназија, за учешће у пројекту биће ангажовани ученици III3 уз радни назив истраживања  The Sound Of Silence.

Више на  сајту https://elementarium.cpn.rs/u-centru/poziv-zvucno-zagadjenje-na-klik/

„Када сте последњи пут заиста чули тишину? Уз све погодности које модерно доба носи са собом, једна од ствари које га прате је и константан шум у коме живимо, једном речју – бука. Светска здравствена организација сматра звучним загађењем све позадинске звукове снажније од 65 децибела. Било да меримо јачину, фреквенције или мапирамо изворе, праћење буке захтева прикупљање великог броја података. Када константно снимате и пратите позадински шум, отварамо једно ново поље великих података и све оно што ова проблематика носи са собом. Како ћете чувати и обрађивати све ове податке? Који су вам параметри заиста важни, а који не? Какве су корелације између података?  И за крај можда најважније – шта ћете урадити са резултатима након што све те податке обрадите?

Да ли је ваша школа бучно место? Да ли се налази поред великих саобраћајница, градилишта или бучних фабрика? Или је можда изузетно тиха и окружена шумом? Придружите се истраживању које Центар за промоцију науке, Нордеус фондација и Математички институт САНУ развијају у сарадњи са  Националним институтом за океаонографију и експерименталну геофизику (OGS) из Трста! “