“YES! International”“YES! International”

Ученице наше школе : Сара Бошковић II3  ,  Магдалена Ковачевић II3, Сандра Јаћимовић II3, Јана Поледица II3  и Антонина Гавровић II3 су се 14.12.2021. године укључиле у  “YES! International” онлајн радионице – демонстрације огледа које изводе ученици и студенти из целог света.

Пројекат је 2017.године основао Michael Gregory, професор физике, научни амбасадор Француске, члан групе  Science on Stage. Будући да је тема била екологија, највећу пажњу је привукао оглед који су извеле ученице из Француске. Оне су направиле смесу која се популарно зове биопластика.

Програм “YES! International” осмиљен је у циљу промовисања примене практичне науке и убрзо превазишао оквир школе у којој је настао, јер су се програму прикључиле школе широм света. Ученици и наставници путем видео линка изводе једноставне огледе са скромном опремом и мрежа школа учесница се уубрзо шири.

Прилику да уживо учествују у демонстрацији својих омиљених експеримената и демонстрација,  у Француској школи у Београду 11.12.2021. године, имали су и Гордана Варница, професор физике и Небојша Варница, професор математике Гимназије Свети  Сава. Симулацију Галтонове даске тј. биномног експеримента, причу о вероватноћи, Фермаов принципу и минимализацији времена и путање и примену извода у физици присутнима је презентовао проф.математике Небојша Варница.

 “Experiment Share” радионице се могу пратити и онлајн путем линка:

https://www.youtube.com/c/MyFavouriteExperiments