Успех на Државној смотри талентованих ученика у ВрањуУспех на Државној смотри талентованих ученика у Врању

Државно такмичење талентованих ученика одржано је ове године 20. маја у Медицинској школи „Др Изабел Емсли Хатон“ у организацији Центра за таленте Врање. На њему је учествовало 300 ученика.

Наша школа је имала четири представника:

Софија Симићевић – психологија

(рад на тему: Ментално благостање средњошколаца: примена технологије у решавању проблема)

Рајко Бијељић  – физика ( рад на тему: Практична употреба принципа хидрауличког скока)

Стефан Јовановић – психологија ( рад на тему: Ментално благостање средњошколаца: примена технологије у решавању проблема)

Влатко Савовић – енглески језик ( рад на тему: The Golden Ratio)

     Полазећи од тога да је ,,вршњачка помоћ најбоља помоћ“ ( peer support), наши ученици Стефан и Софија, реаговали су у сложеним околностима у којима стасава њихова генерација и употребили ИКТ окружење у осмишљавању начина да се помогне најрањивијој популацији  деци и младима у кризним ситуацијама.

      Ученик Влатко Савовић се, у свом истраживачком раду, бавио Златним пресеком и његовом присутношћу у архитектури, уметности, природи.

Ученик Рајко Бијељић је освојио треће место на Републичком такмичењу. Наиме, он је урадио рад на тему хидрауличког скока, чиме се бавио на протеклом Гимфесту. Ова појава се јавља при прелазу воде из надкритичног у подкритично струјање где долази до губитка енергије. Такав ток може изазвати поплаве и нагло изливање река несагледивих последица.

Неизмерну захвалност школа дугује Регионалном Центру за таленте Чачак који је, током протекле школске године, окупљао ученике, организовао радионице и све нивое такмичења. Особити труд уложила је координаторка центра, Данијела Бугарчић.

Више о такмичењу на линку:

https://www.vranjenews.rs/news/otvoreno-dr%C5%BEavno-takmi%C4%8Denje-talenata-najbolje-%C5%A1to-srbija-ima-fotovideo