ТМФ на Гимфест-уТМФ на Гимфест-у

Посебни кутак на Гимфесту смо одвојили за поставку Технолошко- металуршког факултета.

Интерактивне радионице, демонстрације, огледе и причу о факултету, студирању и студијским програмима са нама су поделиле Миа Милошевић, Јелена Петровић и Ивана Банићевић.

Била је то прилика да истаживачи сарадници помогну матурантима у одабиру будућег факултета. Прелепо дизајниран штанд и необични препарати у Петријевим шољама привлачили су пажњу и померали границе очекивања најмлађих посетилаца.

Поставком су били одушевљени и старији, особито што је увелико превазилазила оквир традиционалних, стандардних експеримената у школским и факултетским лабораторијама. Прича о нанотехнологијама, биомедицинском инжењерству, програмима за циркуларну економију и штпшта друго изазвало је огромну пажњу.

Наши ученици радо бирају овај факултет због мноштва области којима се бави и бројним могућностима запослења и наставка каријере у земљи и иностранству.

Прошлогодишњи матуранти, а сада студенти овог факултета, учествовали су на такмичењу случаја за ученике завршних година средњих школа на територији Србије  „Tech Case Study 2022“ и тада присуствовали радионицама и предавањима.

Такмичење је настало на иницијативу Савеза студената ТМФ-а са жељом да се матуранти упознају  са професијом технолога и тестирају своје инжењерске вештине кроз решавање проблема из привреде. Кроз посету лабораторијама матуранти се упознају са актуелним истраживањима и имају прилику да их примене у решавању студије случаја.

 На фестивалу је представљен и пројекат “Twinning to excel materials engineering for medical devices – ExcellMater”.

,,Успешан развој нових биоматеријала за употребу у медицинским средствима је сложен процес који укључује синтезу биоматеријала и њихову свеобухватну карактеризацију, регулаторне аспекте, израду прототипа и процену самих уређаја у вези са производним процесом као и клиничком применом. Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду (ТМФ) једна је од водећих академских и истраживачких институција у Србији у области инжењерства материјала, укључујући инжењерство биоматеријала, са изузетном стручношћу у синтези биоматеријала и физичко-хемијским карактеризацијама.“

( са сајта ТМФ – а)

За оне који би желели да уживо разгледају лабораторије и амфитеатре факултета, поразговарају са истраживачима и студентима и сазнају више о студијским програмима, факултет је организовао Отворена врата 8.априла 2023.године.

http://www.tmf.bg.ac.rs/sr/vesti/2023/03/otvorena-vrata-2023-za-srednjoskolce#gsc.tab=0

                Обилазак факултета ће бити организован у неколико термина у току дана, а припремљен је и „ESCAPE ROOM” у  лабораторијама!

Информације и пријаве за „ESCAPE ROOM”:
  www.instagram.com/tmf.ub/