Тим Гимназије „Свети  Сава“ у програму обуке  Знање за одрживи развојТим Гимназије „Свети  Сава“ у програму обуке  Знање за одрживи развој

Национални конвент о Европској унији и Истраживачка станица Петница за средње школе у Србији реализује  образовни програм „Знање за одрживи развој“. 

На конкурсу се бира 15 средњих школа са територије читаве Србије. Тим сваке школе чине два ученика и наставник, који ће учествовати у реализацији програмских активности. Предност имају школе које су успеле да добро опишу своју мотивацију, и покажу зашто је одржи развој важан за њихове локалне заједнице.

Образовни програм „Знање за одрживи развој“ има три целине.

Програм почиње семинаром на тему одрживог развоја који се реализује у Истраживачкој станици Петница, а намењен је ученицима из одабраних школа.

Након семинара у Петници следи конкурс на којем школе предлажу мале пројекте у вези са одрживим развојем и развојем својих локалних средина.  Четири најбоља пројекта биће финансирана средствима у износу од 1000 евра у динарској противвредности по пројекту.

Трећи део програма чини спровођење одабраних пројеката у локалним заједницама и промоција тема одрживог развоја.

Наставници који учествују на пројекту имаће подршку да као координатори својих школских тимова у своје локалне заједнице и школе унесу теме одрживог развоја на нивоу доброг разумевања и повезивања са локалним темама и школским градивом.

Програм “Знање за одрживи развој” реализује се у оквиру пројекта “Подршка јачању утицаја цивилног друштва на процес европских интеграција кроз Национални конвент о Европској унији  – цивилно друштво и млади: улога и утицај”. Пројекат је подржала Амбасада Савезне Републике Немачке у Београду.

Апликација Тима Гимназије „Свети Сава“ (координатор Наташа Протић, професор географије), на основу остварених критеријума, успео је да се квалификује за програм обуке. За учешће у програму школа је делегира  Стефана Јовановића, ученика II3 и Сандру Смиљанић ученицу  III2.

Програм Знање за одрживи развој се одржава у ИС Петница у Ваљеву у периоду од 05-09. априла 2023.