Такмичење за најбољу технолошку иновацијуТакмичење за најбољу технолошку иновацију

Ове године Гимназија ,,Свети Сава“ има своје представнике на такмичењу за Најбољу технолошку иновацију.

Ученици Урош Ђурић III3, Михаило Митић III3 и Светозар Ристановић III3 и проф.физике Гордана Варница чине тим ВАТ који је поднео пријаву за иновативно решење додатног напајања акумулатора аутомобила под слоганом ,,Миливат + миливат = гигават “. Идеја се заснива на добијању индуковане струје из амортизера аутомобила.

Кроз учешће на такмичењу, тимови добијају и бесплатне обуке које им помажу да своју идеју форматирају према тржишту. У том смислу од велике користи је био тренинг одржан 18. априла чији је акценат био на прављењу Бизнис канваса.

Такмичење је, уз помоћ немачке агенције за техничку сарадњу (ГИЗ), почело да се организује 2003. године као пројекат Факултета техничких наука из Новог Сада. Циљ такмичења било је промовисање предузетничке климе на Универзитету у Новом Саду и помоћ потенцијалним и постојећим high-tech предузетницима, који су спремни и способни да сопствене идеје и инвенције преточе у тржишно валоризоване иновације.

,,Такмичење је од почетка замишљено као школа високотехнолошког предузетништва много више него као инструмент одређивања ко је најуспешнији – то ионако тржиште ради најбоље. Зато се сваке године организују све новији и занимљивији тренинзи, намењени стицању оних вештина које истраживачима најчешће недостају: како привући инвеститоре, како се прилагодини купцу, како наћи нову примену за своју технологију, како креативно решити проблем, како описати, представити, продати, заштитити свој производ.

Такмичење се реализује од покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Полазећи од претпоставке да појединац не може самостално да постигне много, основно правило НТИ је да право учешћа имају само тимови, којих је до сада на такмичењу било 3.159 који су обучавани на 465 тренинга из области израде маркетинг плана и бизнис плана, заштите интелектуалне својине, вештине преговарања и продаје итд.

,,НТИ полако почиње да мења стање свести у Србији, и утиче на то да она постаје земља у којој нада није умрла, већ напротив јача из дана у дан. Знајући да је само камичак у великом мозаику, организациони тим настоји да тај камичак, изглачан и сјајан, стоји чврсто и на правом месту, очекујући да ће и читава слика коју мозаик модерне Србије осликава коначно показати и становништву Србије и Републике Српске и читавом свету једно ново лице, модерно, успешно, победничко.“ ( са сајта НТИ)