Такмичење ИЗАЗОВ 3Дрон 2022Такмичење ИЗАЗОВ 3Дрон 2022

Ове школске године, по први пут, ученици Гимназије „Свети Сава“ из Пожеге имају прилику да се такмиче и опробају у 3Д моделовању и управљању дрона.

У оквиру изборног пакета Савремене технологије по плану и програму се обрађује тема 3Д модели и 3Д моделовање. Самим тим се отворила могућност да ученици вежбају па и да се такмиче из 3Д моделовања.

Пробно летење и тестирање захватног уређаја у оквиру такмичења ИЗАЗОВ 3Дрон 2022 је организовано у суботу, 28.5.2022. године на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву.  На такмичењу укупно учествује 10 екипа и то из следећих градова: Ужица, Чачка, Пожеге, Трстеника, Крушевца и Краљева. Свака екипа је имала свој термин посете како би се што боље спремили за такмичење и овладали вештином управљања дрона.

Само такмичење је подразумевало да се у 3Д софтверу измоделира захватни уређај (корпица) која ће моћи да пренесе одређену количину пелета уз помоћ дрона. Која екипа буде имала бољи учинак за одређено време биће победник.

Финални догађај је био данас, 11.6.2022. године, такође у Краљеву, где су се све екипе равноправно бориле за што бољи пласман. Ученици II4 одељења Виолета Јоксимовић, Гаврило Додић и Михаило Ж. Стојановић са својим ментором Мајом Теофиловић су освојили 4. место са пренетих 539 грама док је победничка екипа, из Краљева, Машинско техничка школа, имала 606 грама пренетог пелета. У прилогу можете погледати слике које преносе само мали део атмосфере са данашњег такмичења.