SonS у Гимназији Свети Сава у ПожегиSonS у Гимназији Свети Сава у Пожеги

Протеклог викенда, 1.октобра, Гимназија Свети Сава је била домаћин необичне радионице дељења експеримената коју је водио Мајкл Грегори, професор из Париза, делегат  SonS -а за Француску.

Тако су 23 наставника, учитеља и васпитача из Пожеге и околних градова, заједно са 14 ученика демонстратора, имали прилику да покажу своје експерименте, али и да науче од професора присутних на радионици, али и професора који су, путем Zoom платформе, делили искуства, пројекте или огледе уживо. Тако су у Пожеги наступили и Ainur Nurabaevna – SonS Kazakhstan, Nasko Stamenov – SonS Bulgaria, François Bonny – SonS France , Rute Oliviera – SonS Portugal, Federico Andreoletti – SonS Italy, Astinos Tsoutsoudakis – SonS Greece .

Догађају у Пожеги су присуствовали и Љиљана и Стеван Јокић, аутори YouTube канала са 165 видео експеримената и туторијала из области природних наука и информатике. Др Стеван Јокић је нуклеарни физичар, али и добитник низа награда из популаризације науке. Једна од их је и наргада Францууске академије за научно описмењавање деце планете.

Присутни су били највише импресионирани идејом рециклаже рачунарске опреме коју је са њима поделио Франсоа из Француске, затим симулатором земљотреса који је презентован из Грчке, огледима које је италијански представник поделио са нашим настваницима, али и прелепом причом о детињству и првим искуствима у проучавању природних наука о којима је говорила Португалка Рут: ,,деда и природа били су моји први science едукатори“.  У пријатној атмосфери полазници радионица су радо прихватали огледе који су стизали са екрана, испробавали законе статике и равнотеже, проучавали особине целулозе, уживали у мешовитим културама и језицима.

Лапоти догађаја допринели су ученици Гимназије Свети Сава који су показали издвајање ДНК из малине, из људске пљувачке, изводили огледе: дух из боце, витамин Ц, слоновска паста, плава боца, златна киша. У холу школе су демонстрирали на симулатору Кориолисов ефекат, Амперову силу, цилиндрична огледала, невидљива сочива. Са професором Јокићем су оживели неколико демонстрација: зависност пада температуре од величине површине, веза површине и запремине, прича о биогасу и биомаси.  Необичност огледа била је у споју новог и старог, па су коришћени савремени мерачи и data logeri.

Након завршетка, школи су уручени вредни поклони: три комплета Microbit- a  од Fluks Trade – а, експерименталне кутије са упутствима за рад-електрицитет, вода, ваздух, плута тоне, боје-  које су користећи идеју француске фондације La main à la pâte направили Љиљана и Стеван Јокић у оквиру реализације пројекта Рука у тесту, затим 16 књига за наставнике из области педагогије, нуклеарне физике и популаризације науке, такође поклон од др Јокића.

Организатори догађаја у Пожеги, осим Мајкла Грегорија, били су професори школе: Гордана Варница, Биљана Радовић, Биља Баковић, Небојша Варница, Марија Браловић, Горан Мићовић, Владимир Бербатовић и Кристина Томић.