Промоција збирке песама “Моја мама зна шта се дешава у градовима” Радмиле ПетровићПромоција збирке песама “Моја мама зна шта се дешава у градовима” Радмиле Петровић

У среду, 30. марта 2022, у 18.30h, у холу наше Гимназије одржаће се промоција збирке песама Радмиле Петровић „Моја мама зна шта се дешава у градовима“. Учествују: Радмила Петровић, ауторка и Звонко Карановић, уредник, издавач, књижевник.

Радмила Петровић (1996, Ужице) одрасла је у Ступчевићима код Ариља. Завршила је Гимназију „Свети Сава“ у Пожеги. Дипломирала је на Економском факултету у Београду, где је завршила и мастер студије. Као лауреат 42. Лимских вечери поезије објавила је збирку песама „Мирис земље“ (Дом културе „Пиво Караматијевић“, Прибој, 2014), а као победник 22. Поетског конкурса „Десанка Максимовић“ збирку „Целулозни рокенрол“ (СКЗ и Ваљевска гимназија, Ваљево, 2015). Заступљена је у зборницима, домаћим и међународним часописима. Учествовала је на бројним фестивалима и читањима поезије широм Европе. Њена трећа збирка поезије, „Моја мама зна шта се дешава у градовима” , објављена од стране ППМ Енклаве почетком лета 2020. године  и продата у преко 8000 примерака, нашла се у најужим изборима домаћих награда за поезију и у финалу регионалне награде „Стјепан Гулин”. Иста збирка објављена је у Македонији 2021, а у припреми је пољско издање. Њена поезија превођена је и на енглески, немачки, француски, грчки, италијански, словеначки, шпански, хебрејски и друге језике.  Стипендисткиња је Владе Републике Србије. Боравила је на резиденцијама за писање у Скопљу (Reading Balkans), Берлину (Traduki), Бечу (Q21).