Пројекат ͈Дигитални погон“ – Летњи камп СирогојноПројекат  ͈Дигитални погон“ – Летњи камп Сирогојно

У Сирогојну је од 19. до 24. августа 2018. одржан Летњи камп  у оквиру пројекта   ͈Дигитални погон“.

͈Оно што разликује медијске индустрије од свих осталих је чињеница да оне уобличавају наш поглед на свет, нашу машту, наше жудње, те их можемо сматрати индустријама свести.”
Стјуарт Худ

У Сирогојну је од 19. до 24. августа одржан Летњи камп  у оквиру пројекта   ͈Дигитални погон“ са циљем развијања медијске и информационе писмености.  Међу седам школа учесница  била је и наша гимназија. Један од циљева пројекта је да наставници осавремене наставу употребом доступних нових технологија и мултимедијалних техника. Путем менторске подршке ученици су имали задатак да примене иновативан приступ школском градиву припремивши лекцију, али и да обраде и слободну тему. Ученице наше школе, Јована Тадић III-4  и Милица Богићевић III-2  су, као део обавезног градива,  одабрале   ͈Фазне прелазе ” показујући  да се повећањем или смањењем унутрашње енергије мења распоред молекула и атома, што се одражава на особине тела тј.супстанце. Илустрацију овог феномена ученице су нашле у златиборском меду утврдивши да од односа глукозе, фруктозе и воде, али и многих других фактора попут амбалаже, потресања, примеса зависи процес кристализације.  Као слободну тему одабрале су да се баве феноменом    ͈селфија” – аутопортретне фотографије на којој је особа фотографисала себе или себе са другим особама држећи фотоапарат или мобилни телефон у руци. Особиту популарност феномен селфија стиче 2013.године када ју је Оксфордски речник прогласио за реч године. Са нашим ученицама о овом феномену, али и о медијски креираним узорима и идолима дигиталног доба,  разговарале су књижевница Љубица Арсић и културолог и аналитичар медија, др Маја Вукадиновић.

На кампу су ученици, кроз радионице, предавања и дискусије имали прилику да се позабаве многим темама савременог друштва: интернет и безбедност, друштвене мреже, говор мржње на интернету, лажне вести, мултимедија, филм итд.