Пројекат ͈Дигитални погон“ Летњи камп КопаоникПројекат  ͈Дигитални погон“ Летњи камп Копаоник

Ове године камп Дигитални погон одржан је у хотелу Ртањ на Копаонику од 15. до 20.августа

Учесници пројекта били су ученици  Матеја Лаловић I-3, Мина Ерић I-3 и Милош Ракић I-3, као и професорке Марина Бенка и Гордана Варница. У пројекту је учествовало 10 школа из целе Србије, тј. 20 наставника и 30 ученика.

Осим главног циља пројекта: развијање медијске и информационе писмености и заштита деце и младих од непожељних утицаја медијских садржаја, млади су имали прилику да слушају изванредна предавања, гледају изузетне документарне филмове, учествују у дебатама, радионицама али и да сниме своје филмове на тему: портрет, аутопортрет, критика медијског садржаја, обрада лекције из уџбеника на иновативан начин, опис амбијента.  

Један од циљева пројекта је да наставници осавремене наставу употребом доступних нових технологија и мултимедијалних техника. Због тога су гости кампа били професори Пете Београдске гимназије Виолета Кецман, проф.српског језика и књижевности, која је говорила о медијској писмености и професор историје  Марко Пиштало који је представио своје иновативне приступе у настави и коришћење синтетизованих медијских порука тзв.мимова, хеви метал музике, филмова итд.

  ͈Оно што разликује медијске индустрије од свих осталих је чињеница да оне уобличавају наш поглед на свет, нашу машту, наше жудње, те их можемо сматрати индустријама свести.”
Стјуарт Худ

На кампу су ученици, кроз радионице, предавања и дискусије имали прилику да се позабаве многим темама савременог друштва: интернет и безбедност, друштвене мреже, говор мржње на интернету, лажне вести, мултимедија, филм итд. На друштвеним мрежама људи свакоднецно процењују свој живот поредећи га са пристрасном или погрешном сликом живота других услед чега настаје незадовољство које неретко, особито младе људе, води у озбиљне проблеме.

Посебно запажено било је предавање књижевнице Љубице Арсић. Као дугогодишњи педагог говорила је о начину учења, размишљања и појмања света некад и сад. Као поруку за даље читање навела је књигу Хане Арент ,,Ајхман у Јерусалиму“ у којој списатељица тражи узрок прогона Јевреја у тзв.немислећем човеку.

Др Тамара Вученовић – уредница и новинарка Радио Београда је пратила дешавања у кампу и интервјуисала учеснике. Редитељ и културолог Марија Вукић је приказала на кампу свој филм ,,Електрични оргазам за људе будућности“ о Срђану Гојковићу Гилету и развојном путу чувеног бенда. Осим тог филма, у кампу је приказан и филм Peterа Jacksonа ,,Они неће остарити “– о учесницима Првог светског рата. Филм је настао од немонтираног и никад приказаног материјала разних зараћених страна.

Особито одушевљење присутних изазвало је предавање и дискусија Милана Влајчића, угледног филмског и књижевног критичара, есејисте, новинара . Влајчић је био уредник часописа Студент, Младост, Политика, Видици, Књижевног гласника. Био је дугогодишњи члан жирија у  NIN-у, али и жирија филмских фестивала у Кану, Венецији, Берлину, Монтреалу, Бечу. Аутор је дванаест књига и добитник бројних награда. Младима је говорио о детињству и одрастању, о идолима попут Мирослава Радојчића –спољнополитичког коментатора који је стекао светску популарност и кога су у свету звали  Мister Majro. Занимљив приказ таблоидне стварности дао је филозоф др Миша Ђурковић.

Камп на Копаонику је померио границе сазнања и ученика и наставника. Успоставивши сарадничке односе и стваралачку атмосферу, аутори програма су направили искорак у погледу садржаја, метода, предавача и тема којима су се учесници бавили.

http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/3638366/digitalne-ikone.html