Повратак астрономијеПовратак астрономије

Током децембра IAU Међународна астрономска унија је, захваљујући [MP1] Тиму Националних координатора за астрономско образовање (NAEC тим за Србију), спровела међународни пројекат : Мерење удаљености до Месеца методом паралаксе.

Током ноћи 16. и 17. децембра 2021. године, Месец се налазио близу јата Хијада и Плејада што је представљало идеалну позицију за мерење паралаксе. За овакво мерење била су потребна два посматрача (тима) која би у исто време усликаla Месец. У позадини Месеца требало је да се нађу бар два објекта која су јасно видљива. У овом случају би то била два звездана јата – Плејаде и Хијаде, како би се слике могле спојити касније.

У пројекат су се укључилe  ученице наше школе: Сара Бошковић II3  ,  Сандра Јаћимовић II3  и Антонина Гавровић II3  . Иако је астро камера OMEGON била спремна, oвог пута временски услови нису били наклоњени љубитељима ноћног неба јер је густа магла онемогућила осматрање.

Пројекат су спроводиле Марина Павловић  (научни сарадник Математиког Института САНУ) и  др Моника Јурковић, председник Друштва астронома Србије.

Иако  Наставни план и програм за гимназију подразумева тзв. интегрисани програм физике са поглављима астрономије, жеља свих нас је да ће се астрономија појавити као изборни предмет или кроз наставне активности. Дотад  ће се ученици астрономијом бавити у слободно време кроз трибине, летње школе, истраживачkе станице и чекати да се поново у нашој школи појави Планетаријум.

Препорука филмова за зимски распуст: High Life (2019.), First Man (2018.), Arrival (2016.), Interstellar (2014.), The Martian (2015.), Gravity (2013.), Moon (2009.),Solaris (2002.), Ad astra (2019.)