Посета BioSens Институту  у Новом Саду  5.12.2023.год.Посета BioSens Институту  у Новом Саду  5.12.2023.год.

Група ученика наше школе је посетила BioSens институт у Новом Саду – Европски центар изврсности.

Циљ наше посете је био упознавање ученика са применом дигиталних технологија у пољопривреди и успостављање сарадње ради учешћа на Гимфесту и развијању будућих ученичких пројеката.

Пажњу су привукли роботи, али и скенирајући електронски микроскоп високе резолуције за изучавање наноструктурних својстава материјала, као и дигитална платформа АгроСенс  која омогућава пољопривредницима да прате услове усева и планирају активности помоћу мобилних телефона или рачунара, на основу података прикупљених са сателита, дронова, робота, различитих сензора и метеоролошке станице.

Kако сателити и дронови прикупљају податке, а како се даљинска детекција и вештачка интелигенција примењују у пољопривреди? Шта све може робот „Gari“ и чему служи Plant-O-Metar? Зашто је битна фенотипизација  и како се користе хипреспектралне камере? Шта је дигитална фарма, a шта Living Labs ?

Kако да повратимо и очувамо здравље земљишта?

Одговоре на ова и многа друга питања ученицима наше школе разјаснили су истраживачи  Милош Панџић, Жељана Грбовић и Мина Мировић, као и пројектна менаџерка Владислава Грбовић.

            Особиту захвалност дугујемо Маријани Радаковић Ћирић, ПР менаџеру BioSens-а, која се потрудила да матурантима, који су пред одлуком о будућем занимању, покаже лепоту чудесног споја науке, иновације, енергије која влада у овој научној установи ( која има капацитет за 250 истраживача, а просечна старост запослених је 35 година).

            ,,Ради оно што волиш, воли оно што радиш“ био би прави мото свих наших саговорника. Задивљени истраживачком структуром, зградом, опремом и спектром истраживања која су видели, ученици су се вратили инспирисани за нове идеје и пројекте.

Ученици:

  1. Милица Тошић IV 2
  2. Аница Николић IV 1
  3. Огњен Буквић IV 4
  4. Коста Стаматовић IV 4
  5. Урош Ђурић IV 3
  6. Јана Поледица IV 3
  7. Сандра Јаћимовић IV 3

Професор Гордана Варница