Огледни час „Магнетно поље – систематизација“У Гимназији „ Свети Сава“ 30.9.2022.године одржан је један другачији час физике. Часу је присуствовао Мајкл Грегори, професор физике из Париза, научни едукатор и делегат SonS Француска.

Час је изведен у одељењу III3 које је имало прилику да, током протекле школске године, изводи огледе у виртуелним  онлајн радионицама Еxperiment Share које окупљају наставнике и ученике широм света са циљем размене идеја, експеримената, пројеката из природних наука.

Осим Гордане Варнице, професорке физике, коаутор часа био је Мајкл Грегори који је извео огледе из магнетизма показујући својства магнетног поља. Била је то прилика да ученици користе енглески језик, али и експериментишу, изводе закључке, питају, промишљају. Тако смо видели магију пресецања магнетног поља, оглед са спајалицама, анализирали процеп између магнета ( као енергетске нивое у атому) , дискутовали Ленцово правило и нео магнет, научили нешто ново о маглев возу.

Група ученика је показала огледе:  Амперова сила, завојница као дипол, Ерстедов оглед на апаратури Fluks trade – a. У експериментисању су се особито  истакли ученици Рајко Бијељић, Михаило Митић, Светозар Ристановић и Урош Ђурић. Првазилажење језичких препрека и појашњење појмова припало је Мини Ћирковић која се побринула да ништа не остане изгубљено у преводу.

Час је садржао многе корелације:

Настава биологије:  примена магнетних појава у дијагностици и медицини

Настава математике: рачунски задаци, десни триједар, векторски производ

Настава историје: историјске прилике у време Ерстеда и Фарадеја

Настава српског језика и књижевности: одломци о животу Мајкла Фарадеја

Настава енглеског језика: комуникација са професором Грегоријем се одвијала на енглеском језику

Настава информатике: један оглед се односио на бинарни код 0 и 1 којим се могу кодирати слова и бројеви, а показује се коришћењем магнетне траке аудио касете

Гост на часу је допринео врло динамичној атмосфери и радозналости. На самом крају часа се дискутовало о студирању природних наука у свету, интересовању ученика за науку, о томе како изгледају европске лабораторије. Била је то прилика да неко ко је обишао 30 земаља света, исприча своја искуства.

Час је прожет мотивом да рад и истрајност увек побеђују. Мајкл Фарадеј је водио скроман живот без много могућности, али је успео да из таквих животних прилика, да огроман допринос науци. Припадао је малој верској заједници чија су се уверења заснивала на одрицању од свих овоземаљских благодети и даривању стечених добара.  Године 1826. започео је вечерње дискусије у Kраљевској институцији, а исте године и божићна предавања, која се по традицији настављају до данас. 1831. године Фарадеј је открио електромагнетну индукцију, принцип који стоји иза електричног трансформатора и генератора.

Осим ученика, часу су присуствовали и професори Кристина Томић, Биљана Радовић, Небојша Варница, Марија Јеверичић, Владимир Бербатовић