Обележавање Светског дана борбе против АИДС-аОбележавање Светског дана борбе против АИДС-а

Данас се обележава  Светски дан  борбе против  AIDS-a, под слоганом  „Изједначимо” чиме се позивају сви да заједничким деловањем омогуће решавање неједнакости и помогну у окончавању ове пандемије.

До1985 године па закључно са 27.новембром ове године, у Републици Србији су регистроване 4.524 особе инфициране ХИВ вирусом од којих су 2.152 особе оболеле од СИДЕ док су 1.192 умрле од ХИВ-а, још 144 особе су умрле од болести или стања које нису повезане са ХИВ инфекцијом. У периоду јануар-новембар 2022. год дијагностификовани су 152 особе инфициране ХИВ-ом што је за четвртину више него у истом периоду прошле године. Из ових података видимо да се та бројка из године у годину за неких 25 посто повећава.

Знајући да ХИВ инфекција може дуги низ година протицати без икаквих симптома, једини начин да се открије је да се особа која је имала неки ризик тестира на ХИВ“

ХИВ се преноси на следеће начине:

1. Сексуалним односом без заштите

2. Са заражене мајке на дете (у току трудноће, порођаја и дојења),

3. Разменом игала и шприцева код интравенске употребе наркотика.

ХИВ се ретко може пренети на следеће начине:

1. Пољупцем у уста (само у случају da дође до контакта „крв на крв”)

2. При тетовирању, пирсовању… (уколико се обавља у нехигијенским условима),

3. Приликом размене прибора за личну хигијену које је претходно користила особа која живи са ХИВ-ом (бријач, четкица за зубе…).

Бити заражен HIVoм не значи имати SIDU!

AIDS је стање узнапредовале или завршне фазе HIV инфекције.

Оно што посебно забрињава је даља стигматизација оболелих од HIV-а не само од стране дела заједнице већ и кроз законодавне акте, затим прописе и регулативе појединих институција, као и у раду здравствених радника због којих су HIV позитивне особе и даље дискриминисане.

Свим особама зараженим HIV вирусом треба обезбедити недискриматоран и неосуђујући приступ адекватним услугама из домена превенције HIV инфекције, као и терапију, негу и сву подршку.

У просторијама Школе  вршњачки едукатори , чланови секције ЦК Гимназије ”Свети Сава ” сетом пригодних информативних радионица и поделом материјала  , обележили су  овај дан. Волонтери ЦК били су у прилици да чују пригодна предавања од стручних сарадника Гимназије  о превенцији, инфекцији ХИВ-ом и болестима  СИДЕ (синдрома стеченог имунолошког дефицита), о статистици на локалном нивоу и досадашњим заједничким активностима локалне самоуправе и организација из невладиног сектора.

Циљ обележавања Светског дана борбе против АИДС-а јесте промоција добровољног поверљивог саветовања и тестирања да би нестао страх од тестирања који постоји, да бисмо указали да данас не постоје ризичне групе већ само ризично понашање и да сваки сексуални однос без заштите јесте ризик сам по себи и утицало на смањење стигме и дискриминације према особама са ХИВ-ом.

ПП служба