Обележан Међународни дан толеранције и Светски дан дететаОбележан Међународни дан толеранције и Светски дан детета

,,Не слажем се са оним што мислиш, али ћу до краја бранити твоје право да то кажеш.“ ВОЛТЕР

Међународни дан толеранције, (16. новембар) обележава се широм планете, подсећајући нас да сви имамо право да будемо оно што јесмо, као што и други људи имају право на своју посебност.

Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у културама, обичајима, мишљењима, ставовима, религијској припадности, боји коже, тежини, висини, начину изражавања… То није израз слабости, попустљивости, нити је негативна особина. Толеранција је хармонија у различитостима. Потребно је само прихватити да нисмо сви исти и да је лепота управо у томе. Ако је неко другачији од нас, он нам само може проширити видике и обогатити свакодневицу.

Светски дан детета (20.новембар) је дан када је усвојена Конвенције о правима детета, најратификованији документ о људским правима у историји. То је дан када се слави напредак који је постигнут за децу, и када се вође држава и влада позивају да испуне обећања која су дали када су ратификовали Конвенцију и да се поново обавежу да ће наставити да чине све што је потребно да ни једно дете не остане искључено.

Сва деца имају сва права из ове Конвенције, без обзира на то ко су, где живе, шта им родитељи раде, да ли су сиромашни или богати, којим језиком говоре, којој религији или култури припадају, да ли имају неку сметњу у развоју или инвалидитет.

Обележавање Светског дан детета има за циљ да усмери пажња јавности на проблеме са којима се деца суочавају током свог одрастања. Овај дан треба да служи томе да се свако друштво подсети на одговорност коју има према деци, нарочито оној која се налаже у осетљивом положају, и позове да предузме мере које су потребне како би се њихова добробит унпаредила.

Поводом Међународног дана толеранције и Светског дана детета, Вршњачки тим наше школе је организовао низ активности на тему толеранције и права детета. У холу школе постављен је  штанд који је имао за циљ анкетирање учника на питање: Ша је за мене толеранција?  Циљ истраживања је  приказ значења појма толеранције међу ученицима. У великој коверти, постављеној на зиду,у холу школе, ученици су оставили бројне личне поруке, цитате, илустрације, које јасно приказују  њихово виђење толеранције.

У уторак 22.11.2023. организована је трибина.  Вршњачки тим је упознао присутне ученике са појмом и  значајем толеранције и указао на важност прихватања различитости. Да нас толеранција учи како да хармонизујемо различитости у једном друштву, и да је њена основа емпатија, моралне вредности и поштовање људског достојанства, ученици су се уверили  и током емитовања  кратког филма под називом ,,Пружам руку”.

Други део трибине, посвећен је финалу традиционалне манифестације Гимспорт. Циљ Гимспорта је популаризација здравих стилова живота и промовисање ненасиља на спортским трибинама. Присутни ученици су упознати са феноменом насиља у спорту ,последицама као и могућностима  спречавања насиља у спорту . Одлична илустрација за ову тему био је приказ филма:.Да ли сте знали да насиље у спорту јесте..?

https://www.facebook.com/uzickicentarzapravadeteta/videos/1855294451330167/

У завршном делу вечери прочитане су поруке ученика на тему толеранције, са заједничким ставом да се људска бића рађају као различита и имају право и слободу да се кроз живот развијају и живе таква каква јесу, у миру и разумевању са другима. Током извођења музичке нумере ,,Када сањамо”, присутним ученицима, родитељима и запосленима, у циљу подизања нивоа свести и осетљивости за  наведене теме, подељен је едукативни материјал и мотивационе поруке .

Вршњачки тим

Стручни сарадници