Наши ученици учествовали на фестивалу „ Дај(т)е се на знање“Наши ученици учествовали на фестивалу „ Дај(т)е се на знање“

У Крагујевцу је 17. Марта 2017.године  у Првој крагујевачкој гимназији одржан  фестивал науке ,,Дај(т)е се на знање”. Нашу школу је представљало тридесетак ученика.

На штанду електронике посетиоци су могли да се друже са малим паметним роботима, виде како се звук може добити додиривањем воћа или померањем руку у ваздуху. Велику пажњу је привукао „клавир на папиру“. Посебно интересовање посетилаца је било за Gimbot , IR Snake – змију којој се могу контролисати покрети, Digital Teremi и  Fruity drums.
На поставци из физике се причало о Кориолисовој сили и њеним последицама, дискутовало о ротацији Земље, инерцији и законима механике. Храбрији су испробали добацивање лопте на ротирајућој платформи. Забаву су улепшали стојећи таласи од стиропора у Кунтовој цеви и пламен у Рубенсовој. Публика различитих узраста је желела да види типове конструкција грађевина и отпорност на  сеизмичке таласе.
Иако је Француска академија у 18.веку проблем прављења Perpetuum mobil – а прогласила немогућим, најхрабрији гимназијалци су се усудили да опет покушају.  Инжењери, научници и студенти су се укључивали у дискусију да ли је могуће добити више од уложеног.