Наши ученици посетили ВинчуНаши ученици посетили Винчу

8.маја 2014. године 44 ученика гимназије “Свети Сава” је посетило Институт за нуклеарне науке у Винчи поводом манифестације “Отворена врата”.

На путу до Винче матуранткиња Ксенија Тешић презентовала је свој рад о оснивању института, градњи нуклеарног реактора 1959.године, научном раду Павла Савића, Ивана Драганића, Александра Милојевића и других.
Ученици су у Винчи имали прилику да сазнају да у данашње време наука све више превазилази ограничења наметнута поделама на традиционалне научне дисциплине и то стварањем истраживачких тимова који могу боље да сагледају проблем и заједнички дођу до потребних одговора.
Институт за нуклеарне науке – Винча је место где је овакав приступ омогућен кроз разне области истраживања: физика, хемија, биологија, енергетика, заштита од зрачења и заштита животне средине, наука о материјалима, примена акцелератора…
Због таквог начина рада Институт прати стратешке правце истраживања који су постављени на нивоу државе: нови материјали и нанонауке, енергетика, биомедицина и заштита животне средине.

Са ученицима, у посету су ишле и професорке Бранка Смиљанић, Јелица Миросавић и Гордана Варница.