Наше ученице освојиле друго место на Научном дану у ФутогуНаше ученице освојиле друго место на Научном дану у Футогу

Дана 13.06.2019.године у основној школи ,,Мирослав Антић“ у  Футогу одржан је Научни дан под слоганом ,, Да Сунце не буде баук, а живот јаук“.

Идеја аутора је да се поставкама, предавањима и трибинама скрене пажња на проблем климатских промена и глобалног загревања. О тим проблемима, као и о мерењу метеоролошкох података, предавање је одржао Стефан Поповић са Факултета за математику и рачунарске науке.

Наше ученице, Марија Маринковић I2 и Јана Тодоровић I2, освојиле су друго место са својом поставком о обновљивим изворима енергије.

Научници из целог света се слажу да глобално загревање планете штетно утиче на услове живота. У последњих сто година ниво воде се повећао за отприлике 17 cm, а у  последњих десет година пораст нивоа воде је дупло већи него дотад. 

Неоспорив је и пораст температуре на глобалном нивоу, који се бележи од седамдесетих година прошлог века, где се десет најтоплијих година десило за последњих дванаест. Све то је утицало и на временске непогоде, које су такође све учесталије и разорније.Највећи кривац је наша атмосфера, односно ефекат стаклене баште. Део сунчевог зрачења који се одбија од наше планете расипа се у свим правцима на честицама које се налазе у атмосфери, највише угљен-диоксиду. 

Велики део научника који се баве климатским променама каже да управо људи највише утичу на атмосферу, а самим тим и на климу. Развојем индустрије, након ког је уследило и убрзано повећање насељености, почела је и све већа емисија различитих гасова у атмосферу – честица на којима се сунчево зрачење ефикасније расипа и према већ објашњеном механизму додатно загрева планету. 

Период индустријског развоја се поклапа са периодом убрзаних климатских промена, што поткрепљује ову теорију. Главни полутант одговоран за ефекат стаклене баште је угљен-диоксид. 

Велики број осталих гасова, као што су на пример угљен моноксид и метан, такође заузимају све више места у ваздуху и тиме повећавају ефекат загревања планете. Ови гасови не уништавају само атмосферу директно. Између 30%  и 40% угљен диоксида се раствара у океанима. Тим механизмом се смањује pH вредност воде односно повећава  киселост.  У хемијским реакцијама се ослобађају одређени јони који утичу не само на загревање атмосфере и воде, већ и на стварање олуја са разарајућим последицама.