Наше ученице на Астрономском кампу „Летенка 2022.“Наше ученице на Астрономском кампу „Летенка 2022.“

Астрономи, физичари, телескопџије, љубитељи истраживања свемира и науке и ове године су се окупили на  дружењу у природи под ведрим небом.

Прилику да учествују на Астрономском кампу Летенка на Фрушкој Гори ове године имале су и ученице наше школе: Андријана Николић, Дуња Радуловић, Ана Мијаиловић, Тамара Радојевић, Сунчица Радовић, Сара Бошковић и Сандра Јаћимовић. Оне су, са професорком физике  Горданом Варницом, похађале програм Астрономског кампа.

Летенка камп је конципиран тако да се ноћу се посматрају небески објекти, а дани протичу у предавањима и  разговорима о достигнућима човечанства у истраживању свемира, као и бројним другим инспиративним научним темама: Да ли је живот на Земљу дошао на кометама? Како направити добру астрофотографију? Шта да очекујемо када моћни телескоп Јамес Веб почне да разгледа свемирска пространства? Шта знамо, а шта не знамо о Тунгуској експлозији? Који су међузвездани објекти посетили Сунчев систем? Како ће изгледати будућа мисија на Месецу?  

То је само део питања  којима су се учесници кампа  Летенка ове године бавили. Већина предавања су била  популарног карактера и разумљива свима који се интересују за астрономију.

Присутни су имали прилику да, од врсних познавалаца астрономске опреме, науче све што их занима о телескопима и астрофотографији. Особиту захвалност дугујемо једном од водећих астрофотографа код нас, Милошу Гагићу из АД „Космос“ који нам је помогао при инсталацији наше астро камере OMEGON.

Највећу пажњу је привукла је прича Игора Смолића из Института за физику о међузвезданом телу Oumuamua ( на хавајском језику „пионир”) , чудном небеском објекту који иде брзином 26 km/s који је откривен  Pan-STARRS телескопом на врху планине Maui на Хавајима.

Прича о мистеризном телу подсећа на чувени СФ роман Артура Кларка ,,Сусрет са Рамом“ –  причом о огромној ванземаљској свемирској летилици која улази у наш Сунчев систем. Савршен цилиндар дугачак неких педесет километара који се брзо окреће и јури кроз свемир. Рама је технолошко чудо, мистериозна и потпуно енигматична ванземаљска творевина. То је први посетилац људској врсти са звезда и мора бити истражен…

Занимиву дискусију на тему да ли је Земља округла водио је Слободан Бубњевић, новинар и популаризатор науке кога памтимо као првог госта нашег Гимфеста 2009.године који је тада говорио о открићима која нису остварена „ Ствари које нису дошле“. Заједно са Маријом Ђурић, Слободан Бубњевић је организатор и покретач многих научних дешавања, трибина, часописа и онлајн издања. Ученици наше школе прате портал „Наука кроз приче“ који им служи као лектира у настави примењених наука и физике и представља виртуелни прозор у свет најновијих мултидисциплинарних открића настављајући се на часописе „Време науке“ и „Елементи“ истог аутора, које смо раније пратили.

Астрономски камп на Фрушкој гори одржава се дуже од две деценије и у кампу је до сада боравило више хиљада учесника из Србије и земаља региона. Захваујући огромном труду који су у овогодишњи камп уложили организатори предвођени Александром Зоркићем, уредником Астрономског магазина, присутни су имали прилику да размене искуства у посматрању ноћног неба, али науче нешто ново о црним рупама од др Душана Мрђе са Департмана за физику из Новог Сада или о мистериозној Тунгуској експлозији далеке 1908.године од проф.др Драгана Гајића са Депарматна за физику, ПМФ Ниш.

Међу предавачима су били бројни астрономи, физичари, астрофизичари, чланови астрономских друштава. Гости кампа били су заљубљеници у свемир различитих генерација. Да се сви осећају добро и сигурно, потрудили су се извиђачи и командир одреда извиђача Сремске Митровице, Миле Кочић.

Овакви сусрети су прилика да се размене искуства али и неке нове идеје. Архитекта Рајан Гарић је на скупу изнео своју жељу да се направи обједињени музеј технике попут светских музеја у коме би се нашли прототипови бродова, машина, подморница. Музеји су маштаонице у којима се обликује младо биће и рађају идеје, развијају пројекти, сањају снови. Присутни су се сложили да код деце треба развијати културу посете музејима.

По речима једне од учесница кампа, Сунчице Божић из Бешке, били смо у „хотелу са бесконачно много звездица“  под отвореним небом,  у шаторима. Звездобројци су тако имали осећај слободе и блискости са природом, all inclusive: шума, цвркут, небо насупрот урбаним просторима градова, буци, светлећим рекламама и билбордима.

Камп, уз подршку Покрајинског секретаријата за спорт и медицину спорта и Природно математичког факултета у Новом Саду организују Астрономска друштва „Нови Сад”, „Космос” и „Лира”. Већ неколико година камп је подржан од ЕУ ИПА пројекта ЕЛЕKТРА, тако да је боравак у кампу био бесплатан.

Више о кампу на линковима:

AZCL3324

https://sr.gsusigmanu.org/3391-interstellar-bodies.html