НАША УЧЕНИЦА ПОБЕДНИЦА ПОЕТСКОГ КОНКУРСА”ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ” У ВАЉЕВУНАША  УЧЕНИЦА ПОБЕДНИЦА ПОЕТСКОГ КОНКУРСА”ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ” У  ВАЉЕВУ

У организацији Ваљевске гимназије, у петак 15. маја 2015. године, одржано је финално вече  учесника конкурса”Десанка Максимовић”.

Kонкурс  се по 23. пут одржава у част рођендана наше славне поетесе. Том приликом је дванаест младих, изабраних песника представило своје песме пред публиком, у препуној Свечаној сали древне Гимназије. Уредник Српске књижевне задруге и председник жирија, Драган Лакићевић, је са пуно стрпљења и бираних речи коментарисао збирке младих песника, нагласивши да ће једна традиционално бити штампана у едицији СКЗ. Тада је прочитао име победника. То је наша ученица Радмила Петровић, која је већ тријумфовала на Лимским вечерима поезије у децембру 2014. године. О овој младој песникињи, Лакићевић је изговорио следећи коментар:

“У мноштву девојчица-девојака, песника у већини женског рода, ове године међу нама се обрела и госпођица РАДМИЛА ПЕТРОВИЋ из пожешке Гимназије “Свети Сава”. Њена збирка има наслов “Целулозни рокенрол”. На једном месту, она пише: “Дођу ноћи када се сви праве да спавају. / А не спава нико. ” Мало даље: “Те су ноћи ноћи спознања”. Таквим ноћима и у таквом виду спознања настају Радмилине песме. Радмилине песме поседују фину иронију политичке стварности и свакодневног живота. Уопште, пред нама је суоченост са светом који нас окружује и испуњава. Та суоченост од језика збиље чини језик поезије, јер у појединости обичног света песникиња уноси посебну лирску температуру. Та живахност, смелост и самосвест определила је наш жири да издвоји збирку Радмиле Петровић и да њу прогласи најбољом.

И ту није крај. Сачекајте.

Замолићу гђицу Хелену Петровић, прошлогодишњу победницу, да поклони ружу из баште Петра Пајића – Радмили Петровић. Упамтите њено име. Честитам”.

Ту није био крај тријумфа наше школе. У врло жестокој конкуренцији учесника који долазе из Карловачке и Филолошке гимназије, па чак и студената књижевности на Харварду, поред наше победнице, нашла се и Милица Дидановић, ученица IV1, која је добила специјалну награду за употребу модерне лексике у песничком језику.

Било је то збиља бајковито вече за наше ученице, њихову професорку и читаву школу. Наша Радмила је освајањем награде на овом престижном конкурсу доказала немерљиви таленат наших ученика, који под покровитељством ментора, стиже док песничких висина. Једно је сигурно-овогодишња победница награде за животно дело, Тања Крагујевић, може бити мирна. Њеним, и пре свега песничким стопама Десанке Максимовић, има ко да корача док је Гимназије”Свети Сава” у Пожеги.