Наша школа у пројекту ,,Кренимо у освајање обновљивих извора енергије !“Наша школа у пројекту  ,,Кренимо у освајање обновљивих извора енергије !“

Француски институт у Србији и  др Стеван Јокић, оснивач пројекта ,,Рука у тесту“ и добитник награде за научно описмењавање деце планете за 2007.годину, покренули су низ пројеката о обновљивим изворима.

У оквиру пројекта  „Kараван за климу “ и Европске недеље за обновљиве изворе енергије, амбасада Француске и Француски институт у Србији организоваће и Националну конференцију која има за циљ да сагледа стање у вези са потрошњом фосилних горива у Србији као и да укаже на могућности за веће коришћење чистих или рециклираних извора енергије.

Главни узрок за повећање емисије гасова са ефектом стаклене баште у Србији и то у 80% случајева је енергетски сектор, посебно што термоелектране на угаљ представљају претежни начин производње електричне енергије и грејања у Србији. Ипак, Министарство рударства и енергетике усвојило је стратегију којом предвиђа смањење потрошње енергије, нпр.мере за повећање енергетске ефикасности зграда, али исто тако и коришћење чистијих и обновљивих извора енергије, као што су: геотермална енергија, прерада отпада, итд. Решења постоје, у току су и истраживања, која у појединим случајевима директно спроводе засад само поједина приватна предузећа.

То ће и бити циљ ове конференције: информисање грађана о повезаности између фосилних горива и климатских промена, тежња ка рационалнијем коришћењу енергије и истицање решења која већ постоје у коришћењу одрживих и чистијих извора енергије.

Као део пројектних активности, Француски институт у Србији позвао је ученике основних и средњих школа да учествују. Наше ученице Марија Маринковић I-2 и Јана Тодоровић I-2 су учествовале у пројекту са макетом и видео записом. Ментор је била проф.физике – Гордана Варница.

На свечансоти одржаној у Француском институту у Београду, 5.јуна 2019.године уручене су им вредне награде – књиге:

  1. Дело Иве Андрића
  2. Контроверзе у српској историографији
  3. Гени и геном
  4. Животописи српских великана
  5. Од Сунчевог система до граница васионе
  6. Светлост у развоју друштва
  7. Михаило Петровић Алас