Наша школа на 14.Фестивалу науке у БеоградуНаша школа на 14.Фестивалу науке у Београду

Овогодишњи  Фестивал науке је одржан од 17. до 20. децембра у складу са тренутном ситуацијом на онлајн платформи festivalnauke.rs.

У највећој научној авантури у Југоисточној Европи учествовали су и наши ученици. Као сарадници од самог почетка ове манифестације, ове године смо били једина гимназија и наступили са својом виртуелном поставком у форми изложбе радова наших ученика из школске лабораторије. Нaзив поставке је био ,,Човек и машина“. Припремили су је проф.физике Гордана Варница и ученици:

Марко Спасојевић III-2

Јана Тодоровић III-2

Марија Маринковић III-2

Марија Козодер III-2

Анђела Пантић III-2

Јована Максимовић III-2

Димитрије Видић III-2

Лука Радић III-2

Бојана Полић III-2

У виртуелном окружењу, кроз свега неколико кликова, посетиоцима платформе je био доступан посебно осмишљен научни универзум који почива на законима интеракције, преиспитује све до сада познато и помера границе научне забаве.

„Од велике је важности приближити и промовисати науку и научне садржаје баш у овој години. Стотине хиљада школараца је принуђено да прати наставу на даљину и то је био један од разлога што смо осетили обавезу, као највећа научно-популарна манифестација у региону, да пружимо садржаје који ће им помоћи у разумевању научних дисциплина. Са друге стране, свесни смо да је неопходно одржати континуитет, чак и у овако необичним условима за рад. Ово је велики изазов за нас, али се надамо да ћемо испунити очекивања“, изјавила је Ана Петровић, директорка Фестивала науке и један од оснивача.

Иако је окружење ново, фестивалски дух остао је исти.  Kроз видео серијале, интерактивне научне игрице, онлајн изложбе и текстове на актуелне и популарне теме, радозналцима свих генерација биће представљено најзанимљивије лице науке.

Иако је онлајн програм за нас нешто потпуно ново и неистражено, током самих припрема увидели смо да и овакав вид организовања једне фестивалске манифестације има своје предности. Прва и највећа јесте свакако то да овогодишњи Фестивал науке можете да посетите где год  да се налазите и у времену у којем то вама одговара“, нагласио је програмски координатор фестивала Ненад Зарић.

„Интересовање за наш рад и број посетилаца фестивала протеклих година су стално расли, па ове године очекујемо да ће наш труд онлајн путем стићи до знатно шире публике. Осим тога, овакав начин рада подстакао је учеснике да бирају различите и интересантне теме, укључујући и оне које иначе не би могли да бирају да се фестивал одржава са физичким присуством.“.

Целокупан програм овогодишњег Фестивала науке, на којем раде сарадници из целе Европе, је био доступан током четири дана трајања фестивала. Фестивал науке је највећи догађај у Југоисточној Европи који се бави промоцијом науке и образовања. Мисија фестивала јесте подстицање образовања у друштву, кроз савремене и занимљиве методе.

https://www.festivalnauke.org/start/pricajmo-o/ekspertinejdzeri