Mеђународни дан особа са инвалидитетомMеђународни дан особа са инвалидитетом

Годишње обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом 3. децембра проглашено је 1992. године Резолуцијом 47/3 Генералне скупштине Уједињених нација.

Обележавање Дана има за циљ да промовише разумевање питања инвалидитета и мобилише подршку за достојанство, права и добробит особа са инвалидитетом. Међународни дан особа са инвалидитетом је само један дан у међународном календару, али симболизује акције које би требало предузимати свакодневно како би се створиле заједнице које су разнолике и прихватљиве за све људе.

Да ли виђате особе са инвалидитетом на улици?

Да ли сте се икада запитали где су? Како живе? Треба ли им помоћ?

Како се понашате кад сретнете особу са инвалидитетом на улици?

Да ли знатижељно гледате или окренете главу и правите се да не видите?

 Понудите ли помоћ, разговарате ли са њима?

 Познајете ли лично неку особу са инвалидитетом?

Ваши одговори на горе постављена питања најбоље ће вам дати слику колико сте заправо упућени у проблематику дискриминације према особама са инвалидитетом

Предрасуде значи имати став/мишљење/процену која није базирана на познавању ствари или озбиљном промишљању.

Стереотипи значе да се сматра да ће се сви припадници/е одређене групе људи понашати/имати исте особине, за које се верује да их имају

БОНТОН ПОНАШАЊА ПРЕМА  ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

 Сугестије за правилно понашање ради боље комуникације са особама које имају

инвалидититет)

Усредсредите се на особу, а не на њен инвалидитет

Пристојно се  рукујте  са особом са инвалидитетом, па чак и кад особа има

ограничене могућности покрета руке или користи протезу или је слепа. Рукујте се левом  руком или додиром како то најбоље одговара особи са инвалидитетом.

Пре него прискочите у помоћ, увек упитајте особу са инвалидитетом да ли жели вашупомоћ. Можда помоћ није потребна, или је непожељна.

Лична питања о инвалидитету или његовим узроцима немојте постављати особи са инвалидитетом ако с њом нисте блиски.

Избегавајте „буљити“ у особу са инвалидитетом. Стално гледање у ноге особе у инвалидским колицима није само непристојно, то је врло приметно без обзира колико мислите да није. Држите контакт очима с особом кад разговарате са њом.

Немојте се вешати или наслањати на нечије ортопедско помагало (колица, штаке, штап). Помагала су део нечије приватности…

 Прилагодите се особи са инвалидитетом. Наравно, у зависности од тежине и врсте инвалидитета. Уколико особа не чује, спорије говорите, како би могла лакше да чита са усана. Није потребно викати. Уколико тешко хода, успорите и брзину прилагодите особи са инвалидитетом, уколико не види, сликовитије јој објасните оно о чему говорите и сл.

У реду је користити изразе као: „ходати покрај” или „идемо се прошетати”, кад разговарате с особом у колицима. Она то схвата као изражавање замисли о кретању у истом смеру. Немојте се бојати погрешних речи;

Разговарајте нормално, користећи свакодневне изразе, као што су: “Видимо се”; “Поздрављам, трчим даље”; “Чујемо се”; те друге изразе, без обзира на врсту инвалидитета особе са којом разговарате.

Ако разговарате са особом која има поремећај говора, па нешто нисте разумели, не правите се да сте разумели, него замолите ту особу да вам понови.

Када разговарате са особом оштећенога слуха, окрените се према њој , не повисујте глас, и не говорите јој у ухо. Та особа ће разумети ваше изразе лица, читати са усана или користити помоћника да јој ваше речи пренесе интернационалним ручним знацима. Можете користити и писање текста, ако ситуација то дозвољава.

 Пазите на своје предрасуде! Немојте мислити како је употреба ортопедских помагала трагедија. Кад су инвалидска колица добро опремљена и одабрана, она заправо могу значити слободу која пружа кориснику могућност слободног кретања и пуног ангажмана у животу.

У јавним превозним средствима не користите места означена за особе са инвалидитетом, а када су таква места заузета, понудите своје. Помозите при и изласку из средстава јавнога превоза.

Говорите у очи особи са инавалидитетом а не некоме покрај, нарочито када су у питању слепе особе .  Ако ће разговор трајати више од неколико минута са особом у инвалидским колицима, седните, како би дошли у исту висину очију.

Будите обазриви и стрпљиви, особама са инвалидитетом може требати више времена да нешто учине. Не хвалите претерано особу са инвалидитетом због обављања нормалних животних радњи.

Не заборавите, да особе са инвалидитетом имају предност у јавним установама и свим другим местима. Чекајући у реду уступите своје место или се заузмите да тешко покретна особа одмах дође на ред.

Немојте мазити псе водиче или друге животиње које помажу особама са инвалидитетом. Оне раде. Од вас се не очекује да показујете сажаљење према особама са инвалидитетом. Према њима се понашајте као према једнакима, јер оне то и јесу.

Тим за инклузивно образовање