Матурант гимназије – Јанко Стокић на Републичком такмичењу из астрономијеМатурант гимназије – Јанко Стокић на Републичком такмичењу из астрономије

Републичко такмичење из астрономије ове године је одржано 13. и 14. маја 2023. године на Математичком факултету у Београду. По први пут је учествовала наша школа, матурант Јанко Стокић и професорка Даница Тошић.

Kомисија за такмичење била је у саставу:

1) др Слободан Нинковић, председник комисије

2) мр Мирјана Бањац

3) др Соња Видојевић, председник Националног астрономског олимпијског комитета (НАОK)

На такмичењу је учествовао матурант гимназије, Јанко Стокић, освојивши седмо место у јакој конкуренцији гимназија у којима се слуша астрономија као наставни предмет и активно изводе вежбе, посматрања и обрада података. Иако реформисани план и програм гимназије природно – математичког смера, али и одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику већ две године немају астрономију као наставни предмет, такмичење окупља даровите ученике истрајне у самообразовању и когнитивном ангажовању који су високо мотивисани да се баве овом древном науком и  померају границе света у коме живе. Човек се од давнина питао за тајне са оне стране микроскопа и телескопа. Вековима су се фантасти, опсенари, астролози и касније астрономи окупљали око идеје да на небу траже и налазе узроке појава на Земљи. Настанак модерне астрономије везује се за XVI век и Јохана Кеплера, од чијих закона се и данас полази.

            Огромну захвалност дугујемо др Соњи Видојевић која је у децембру послала литературу за припрему такмичења и била истрајна у мотивисању школа да учествују. Соњина донација садржи вредна издања:

1. Астрономија : Збирка задатака и практичних вежбања / од Б. А. Воронцов-Вељаминова

2. Астрономске олимпијаде : Задаци са решењима / од В. Г. Сурдина

3. Задаци из астрономије и астрофизике : Збирка задатака са Међународне олимпијаде из астрономије и астрофизике (2007-2014) / уредио Аникет Суле

4. Астрофизички забавник : задаци и вежбе из астрономије и астрофизике / уредио И. А. Утесев

               Такмичење је прилика да се одшкрине историја и да се сетимо да је у пожешке школе астрономију  донео професор географије, Живојин Жићо Рудић, који је осамдесетих година прошлог века имао ученике  на такмичењима из географије и астрономије. Почетком седамдесетих година прошлог века, професор Рудић је, прешавши из Бијелог Поља, радио у ОШ Душковци ( основана 1896.године). Био је запажен члан Српског географског друштва, писао радове, учествовао у организацији конференција и активно се бавио географијом.

 Ученици наше школе често учествују на конкурсима Српског астрономског друштва. На сваки Гимфест у госте нам долазе астрономи и мобилни планетаријум.  Игор Смолић, Бранко Симоновић, Јован Алексић су били предавачи на нашем фестивалу науке. Прилику да се опробају у посматрању неба, ученици имају на кампу Летенка и у ИС Петница.