Ликовна секција у посети изложби “Надежда и сликарство 20. века”Ликовна секција у посети изложби “Надежда и сликарство 20. века”

Чланови ликовне секције, наше школе били су у четвртак 26. новембра у Чачку, у посети Уметничкој галерији “Надежда Петровић”.

Поводом стогодишњице смрти, једне од наших најзначајнијих уметница, галерија, која и носи Надеждино име, представила је посетиоцима поставку, која је својеврстан пресек сликарства 20. века.

Уз стручно вођење, ученици су се, поред сталне поставке Надеждиних дела која смо могли да видимо, упознали са њеним хуманитарним радом (била је болничарка у три рата), и културно- просветитељским делом (основала је “Коло српских сестара” и прву ликовну колонију у Сићеву).

Други део изложбе представља нека од најзначајних имена наше уметности, прошлог века. Ту су слике Надеждиних савременика (Бета Вукановић, Иван Радовић, Сава Шумановић) , слике протагониста кључних промена у сликарству педесетих и шездесетих година (Петар Лубарда, Пеђа Милосављевић, Милан Коњовић), представници значајних токова седамдесетих и осамдесетих година (Марија Драгојловић, Велизар Крстић) до слика кризних деведесетих и распада Југославије (Милан Блануша, Зоран Тодоровић), као и многи други.