Летњи истраживачки камп у Тометином ПољуЛетњи истраживачки камп у Тометином Пољу

У Тометином Пољу је, у периоду од 11. до 13. августа, одржан летњи истраживачки камп. Огранизатор кампа је Еколошко удружење “Чувари природе” из Пожеге

Циљ кампа био је истраживање биодиверзитета ове области, а тим истраживача су сачињавали студенати Биолошког факултета Универзитета у Београду и чланови Биолошког истраживачког друштва „Јосиф Панчић“ као и ученици наше школе. Истраживачи су били подељени по секцијама проучавајући живи свет од биљака преко гљива и инсеката до различитих врста кичмењака (гмизавци, птице, сисари..).

Поред истраживања биодиверзитета ове области и упознавањем са живим светом Западне Србије, овај камп је ученицама наше школе омогућио да се упознају и са методама научног истраживања и стекну искустава током теренског рада. Кампу су присуствовале Емилија Радовановић изI2 и Теодора Стевић из I3, а Емилија нам је описла своје искуство проведено у кампу. 

“Први дан у кампу, пре одласка на терен, имали смо прилику да видимо како изгледа мерење змија и били смо у могућности да их држимо у руци и тако пребродимо страх. После тога смо на терену научили како се лове лептири и помагали у потрази за инсектима и биљакама. Другог дана смо постављали замке за инсекте и успут наилазили на разне врсте које смо уз помоћ студената успешно хватали, а они су нам помагали у детерминацији врста.”