Гимназијалци посетили Археолошко налазиште у ВинчиУ четвртак, 7.маја 2015.године, након посете манифестацији ,,Дан отворених врата“ ИНН Винча, ученици гимназије су посетили и Археолошко налазиште Винча.

Иако посета није била у плану, љубазно нас је сачекао и о налазишту надахнуто говорио археолог и кустос Музеја града Београда, господин Драган Јанковић.

Винчанска култура припада неолиту (млађе камено доба). Археолошки локалитет налази се на самој обали Дунава, око 25m од Београда.

Све је почело 1908. год. када је један од житеља Винче, деда Панта кога су звали Чепркало, нашао један глинени предмет и однео га у Народни музеј. Једини школовани археолог тог доба, Милоје Васић је, изашавши на терен, открио насеље које датира из доба неолита. То говори да је колевка eвропске цивилизације настала баш ту, на обали Дунава, у Винчи.

Винчанска цивилизација је трајала око 1000 година, од 5200. до 4250. год. пре нове ере. Остаци кућа из тог времена и сви пронађени предмети, данас су неспоран доказ да је пре 7500 година, на том месту био утврђен град, односно центар тадашње цивилизације. Она се простирала од Тузле до Софијског поља и од Трансилваније до Скопске котлине.
,,Неолит је једино време суштинске равноправности полова, без матријархата и патријархата. Неолићани су присвојили све вредности којима тежи савремена цивилизација – свет без рата и живот без доминације, што значи да је то време заправо време будућности. Ми живимо винчански сан  – поручио је  Драган Јанковић.