Гимназијалци на манифестацији „Отворена врата ТМФ“Гимназијалци на манифестацији „Отворена врата ТМФ“

У суботу, 4. новембра 2023. године,  ученици наше школе  су имали прилику да посете Технолошко – металуршки факултет у оквиру пројекта „Отворена врата ТМФ“.

Пројекат је осмишљен и конципиран по моделу сајма, а заинтересованим средњошколцима

и њиховим наставницима су представљени студијски програми и различите катедре, кроз

организовани обилазак лабораторија Факултета и презентовање актуелних пројеката на факултету.

Професори и старији студенти потрудили су се да, кроз разговор са ученицима, дају све потребне информације о упису и студирању, али и да приближе посао дипломираног инжењера технологије.

За оне који су желели да се забаве и опробају у тимском раду, организован је Еscapе rооm у једној лабораторији факултета. Пријављени тимови имали су прилику да, за 30 минута, решавањем загонетки, пронађу скривене објекте и употребе их на прави начин како би пронашли излаз.

Поред ове манифестације, TMФ организује пету Технолошку студију случаја „Tech case study 2023” у новембру ове године. На такмичење су се пријавила два тима из наше школе.

Ученици наше школе су учествовали у свему што су за њих припремили љубазни професори и студенти. Много новог и непознатог су могли да науче. Чули су да се научни рад остварује кроз основна, примењена и развојна истраживања, која се обављају у циљу развоја науке и струке, подизања квалитета наставе, научног и стручног усавршавања, развоја научног и наставног подмлатка.

Технолошко-металуршки факултет је формирао центре који доприносе ефикаснијем раду у области сарадње са привредним субјектима:

Иновациони центар Технолошко-металуршког факултета д.о.о. је формиран са циљем стварања иновација, развоја прототипова, нових производа и услуга, као и трансфером знања и технологија у производњу.

Центар за чистију производњу уз подршку УНИДО је формиран са мисијом да промовише и реализује концепт чистије производње у компанијама у Србији и да подиже свест о важности одрживог развоја.

Центар за технологију воде ТМФ-а – организован је са циљем да промовише и реализује научно-истраживачки и стручни рад у области квалитета вода и савремених технолошких процеса за обраду и унапређење квалитета воде.

Развојно-истраживачки центар Графичког инжењерства ТМФ-а (РИЦ) је формиран да се бави услужним делатностима везаним за процес штампе, односно пружа услуге припреме, штампања и дораде графичких производа.

Центар за папирну, амбалажну и графичку индустрију (ЦПА&Г) је формиран да обједини сарадњу са субјектима из области производње папира, амбалаже и графичке индустрије.

Центар за нанотехнологије и функционалне материјале основан је са циљем да повећа квалитет, капацитет и потенцијал истраживања и интеграцију ТМФ-а у европски истраживачки простор

За изузетан дан проведен на факултету посебну захвалност дугујемо доц. др Александри Ђукић Југовић, проф. др Ђорђу Вељовићу, продекану за наставу проф. др Зорици Кнежевић Југовић и декану, проф. др Петру Ускоковићу који су нам приближили факултет као једну од водећих образовних и научно истраживачких установа у земљи.

Дану Отворених врата ТМФ -а су присуствовали: Сандра Јаћимовић IV3, Луна Милићевић IV3, Рајко Бијељић IV3, Урош Савовић II3, Нађа Ђурашевић II3, Јана Поледица IV3, Ана Мијаиловић  IV3 професори Биљана Радовић, Даница Тошић и Гордана Варница.

https://www.facebook.com/reel/178878395287476