Гимназија Свети Сава на Конференцији  ,,Свет испред нас“ – о образовању  у ери вештачке интелигенцијеГимназија Свети Сава на Конференцији  ,,Свет испред нас“ – о образовању  у ери вештачке интелигенције

У Београду је, у Палати Србија, 6.12.2023.године, одржана Конференција о образовању у ери вештачке интелигенције. Догађај је окупио преко 600 учесника из земље и света.

 

У оквиру конференције институције, организације цивилног друштва, наставници и ученички тимови представили су своје пројекте из СТЕ(А)М области, са циљем да ,,инспиришу друге да се одваже у сличним подухватима“.

Међу финалистима се нашло десет школа.

Тим   Гимназије Свети Сава ( ,,Звездобројци“)  је ушао у ужи избор:

  1. Ивана Божић
  2. Сандра Јаћимовић
  3. Јелена Илић
  4. Дуња Радуловић и

професор Гордана Варница

Наша пројектна идеја је заснована на повезивању античке технологије (аквадукт, Архимедов вијак и сл.) са модерним решењима – сензорска техника, дронови, системи за предвиђање, праћење и анализу изливања корита реке у близини школе, побољшање топлотне изолације, уградња звучне изолације итд. Пројектна документација садржи многе елементе и налази се на сајту организатора, њен мали део је садржан у следећем:

,,Kапиларна влага представља велики проблем грађевинских објеката који у својим носећим зидовима немају никакву хоризонталну и вертикалну хидроизолацију и чији су темељи и подрумски зидови израђени од цигле која је, по својој природи, високохигроскопан материјал. У школској згради је присутан продор влаге у горње слојеве објекта кроз зидове и таваничну конструкцију која је, такође, порозна. Све то доприноси да школска зграда нема одговарајућу звучну ни топлотну изолацију. У њој је могуће смањити ниво буке савременим решењима, преградним зидовима, променом столарије, облагањем плафона апсорпционим материјалима итд. и могуће је додати топлотну изолацију, међутим , наш пројекат се базира на отклањању узрока проблема – честог изливања оближње реке из корита“.

Конференција је била прилика да се присутни запитају која је улога наставника у времену које предстоји, те да сагледају да ли су довољно спремни да прихвате изазове. Посебно интересовање код присутних су изазвале дискусије које су водили предавачи, али и примери из непосредне праксе. Скуп је био прилика да се наставници и ученици који се баве овом темом ближе упознају и размене искуства.

Свет у коме живимо се дигитално транформише,а информације о проемни се мењају из часа у час. У тренутку када администратор сајта окачи вести ( на доњем линку), оне више неће бити новост. ВИ или AI промениће многа занимања јер је ,, Вештачка интелигенција је област рачунарства која се бави развојем система који имају способност да размишљају, уче и доносе одлуке на сличан начин као људски ум захваљујући напретку у области машинског учења и дубоког учења“.

https://www.politika.rs/scc/clanak/588046/U-Brazilu-usvojen-zakon-koji-je-u-potpunosti-napisala-vestacka-inteligencija

https://smartlife.mondo.rs/e-zivot/mobilnost/a53364/Sta-je-autonomna-voznja-koji-nivoi-postoje-pravila-u-Srbiji.html