Гимфест 8


20. март 2016. од 11 до 18 часова.

Физика

Ако вас интересује шта је теорија вероватноће, занимљиве чињенице о нуклеарном оружју и разним експериментима са магнетом и сувим ледом, онда је ово право место за вас! Присуствујте још и демонстрацији земљотреса и разним оптичким илузијама.

Чаробни свет снова

Чаробни свет снова је штанд који ће вам дати одговоре на различита питања. Сазнаћете и да ли је тумачење сна некоме уопште пошло за руком и како?! Биће говора о томе шта представља сан, колико је битан за здрав живот, шта су луцидни снови и колико је уопште ова тема истражена. Пре свега вам гарантујемо добру забаву, нова сазнања и слатко изненађење. До тада … слатке снове сањајте!

Историја светских ратова

Историја светских ратова бавиће се предавањем о личностима које су обележиле тај период, сукобима у Европи и шире, уз неизоставно приказивање чувеног филма ”Дер ” који говори о последњим данима највећег нацисте 20. века. Поред многих занимљивости, биће још приказана и војна опрема и ношња из тог доба. Учесници ће бити обучени у војно одело и народну ношњу!

3Д свет

Посетите наш штанд и између осталог одгледајте кратке филмове, сазнајте занимљиве чињенице о илузијама, хологрaмима, ефектима. Опробајте се и у вештини оригамија, где ћете открити и разне технике обликовања папира у 3Д фигурице и још много занимљиве ствари које ће вас изненадити.

Физика 2

Завирите у занимљив свет физике. Видећете шта настаје спајањем магнета и тонера. Како функционише папирни клавир и колико звуци ласерске харфе могу да вас очарају.

Немачка

Кроз наш штанд упознајте немачку културу, језик и обичаје. Дегустирајте јединствене укусе немачке кухиње.

Италија

На нашем штанду ове године сазнаћете много занимљивих ствари о фамозном филму “La vita e bella”. Пробаћете аутентичан италијански тирамису и још много традиционалних посластица. Civediamo!

Илузије

Дођите и видите моћ оптичких и аудио илузија. Погледајте како један кратак снимак може да промени начин на који ваш мозак опажа ствари. Ако желите да видите како психоактивне супстанце делује без коришћења истих, ово је право место за вас.

Section

Штанд је организован у неколико група а свака од њих на свој начин интересантно приказује личност Индијане Џонса. И прича јединствене приче његовог узбудљивог живота! Погледајте разне филмове, макету замка, сазнајте приче о богатствима, одевању, шминкању и храни. Бавићемо се хијероглифима и папирусом, разним макетама и демонстрирaћемо актуелно шминкање из тог времена. Разоноду ћемо употпунити игрицима везаним за Индијану Џонса, а и детаљније ћемо говорити о филму и самој личности чије име носи наш штанд.[/vc_column_text]

Карневал

Посетите наш штанд и будите сведоци разних занимљивости. Ако желите да вам пророчица прича о вашој будућности, ово је одлично место за вас. Такмичите се и за разне укусне посластице.

Irish Pub

Сви заинтересовани за ирску културу и њихов начин живота добродошли су у ирски паб.

Физика Деда Мраза

На овом штанду показаћемо вам, кроз један експеримент, да се Деда Мраз може истовремено наћи у свим кућама и свој деци поделити поклоне. Разматраћемо са вама о томе зашто никада нисте видели Деда Мраза, колико поклона треба да подели, коликом брзином се крећу санке Деда Мраза, колико има помоћника, као и где се налази Деда Мраз…?

Света Три Јерарха (Теологија)

Света Три Јерарха јесте место где се ближе можете упознати са причама из живота ове три личности. Приказаћемо вам и аутентичну гардеробу тог времена.

Српски jезик

Штанд је замишљен као аутентичан простор у коме је боравио Бора Станковић, наш својеврсни писац, о чијем животу и делу ћемо говорити.

Светска митологија

На штанду ћемо говорити о митологијама широм света. Такође ће се код нас наћи разне илустроване књиге прилагођене свим узрастима. Дођите и откријте непознато.

Психологија

Штанд психологије је замишљен као место где се можете боље упознати са психологијом личности. Биће вам демонстрирано препознавање емоција на основу слике очију, откривање скривене стране личности. Можете и утврдити колико сте заиста добри родитељи и погледајте најбоље психотрилере свих времена.

Биологија

Кроз клијање семeна у пепелу биљака и процесу дисања упознаћете биљни свет као моћни део природе. Кроз симбиозу алги и гљива открићете необичне организме које често називају “хаосом природе”. Сазнајте зашто је ДНК анализа постала незамењива метода за идентификацију биолошких трагова у форензичке сврхе.

Електроника

На штанду електронике упознаћете се са радом микроконтролера и њиховом применом. Имаћете прилику да управљате роботском руком помоћу даљинског управљача од телевизора. Упознаћете се са радом поларизатора, као и преносом звука помоћу ласера.

Хипстери и друге поткултуре

Интересује вас зашто се каже да су хипстери “Хип”? Посетите нас и сазнајте које урбане поткултуре постоје и зашто се за поткултуре каже да су културе у култури.

Рим

Посетите наш штанд и осетите чари античког Рима и упознајте се са знаменитостима данашњег Рима. Сазнајте легенду о настанку вечитог града и начину на који су живели до данас. Проверите колико знате о легендарном Риму кроз игрице и занимљивости.

Битлси

Обрађује тему Битлса и Џона Ленона, поводом 35 година од Ленонове смрти. Желимо да о оживимо дух Битлса кроз њихове песме, које ће се пуштати на грамофону и изводити се уживо. Посетиоци ће, наравно, моћи доста да чују о њиховој дискографији и каријери. Одржаће се пројекција филмова о Џон Ленону и интервју са учеником у његовој улози. Све ће се одржавати у тачно истакнутим терминима који ће бити видљиви на улазу у учионицу.

Моntmartre (Француски језик)

Да ли бисте желели да прошетате улицама познатог париског кварта Монмартр и осетите дух француске уметности и боемског живота? Чућете стихове светских песника и ноте чувених француских шансона. Имаћете прилику да добијете свој портрет попут туриста на Монмартру. И још других изненађења пронаћи ћете на париским улицама нашег штанда!

Цртани филмови

На штанду “Цртани филмови” упознаћете историју и технику израде цртаних филмова. Посебну пажњу посветићемо Дизнијевим филмовима, који су обележили наше детињство. Уз помоћ маски, украса, постера и музике одгледајте са нама епизоду свог омиљеног цртаног филма.

Game of thrones (Игра престола)

Спојивши шесту и седму уметност, потрудили смо се да вам још више приближимо свет Џорџа Р. Р. Мартина. “Победи или умри, али у игри мораш учествовати!”

Хип-хоп

На нашем штанду упознаћете се боље са хип-хоп културом. Представићемо њене елементе, реповање, цртање графита, као и битбокс и фристајл. Научићете нешто више о развоју хип-хопа код нас и у свету.

Хемија

Дођите да заједно правимо хемијског камелеона, хемијске коктеле и хемијску лампу. Покушаћемо да вам дочарамо како се праве сапуни, светлећи семафор и још много тога. Видимо се!

Gaming

Драги посетиоци, након обиласка многих штандова мало одмора није на одмет. Опустите се и уђите у свет гејминга! Учествујте у разним анкетама, сазнајте које су прве игрице и како су настале.”]