ГИМФЕСТ 12ГИМФЕСТ 12

Протекле недеље, 8.марта 2020.год. у Гимназији Свети Сава у Пожеги је одржан 12. Гимфест – фестивал науке и уметности.

Настао је по угледу на сличне фестивале науке са циљем популаризације науке, уметности, спорта, филма…На једноставан и забаван начин ученици наше школе  упознају посетиоце са сложеним научним феноменима, историјским личностима, далеким земљама и културама.
            Аутори Гимфеста су ученици пожешке Гимназије који на занимљив и атрактиван начин, изводећи разне експерименте, показујући многе природне појаве и презентујући занимљивости из света науке и уметности, презентују посетиоцима ове области и приближавају их оку обичног посматрача интерактивно их увлачећи у тему, прилагођавајући их публици свих узраста и нивоа образовања. Тако се стиче потпуно другачија слика о овим дисциплинама и схвата колико је битно улагати у њих. Гимфест је годинама спој бивших и будућих генерација, на њему су досад наступали многи познати научници, уметници, професори униерзитета. Већ је традиција да Гимфест отварају најуспешнији ученици наше школе. Ове године је то била Гордана Драшковић која након докторских студија живи и ради у Паризу, у лабораторији за вештачку интелигенцију.  Креативно попуњавање слободног времена и развијање интересовања за науку и уметност је основни циљ Гимфеста. У њему учествује преко 350 ученика, од 450 колико похађа школу.

            Важан садржај Гимфест-а су и гости. Ове године су то били: Филип Пањевић, руководилац Радне групе за израду Стратегије развоја вештачке интелигенције у Србији који је говорио о вештачкој интелигенцији и машинском учењу, др Милош Арсеновић – Математички факултет у Београду који је присутнима приближио Хелијеву теорему, др Тијана Продановић ПМФ Нови Сад која је говорила о суперхеројима,  Бранко Симоновић Друштво астронома Србије са причом о Сунцу. Поставку су имале и ПФЕ секције Математичке гимназије Београд и Прве крагујевачке гимназије. Особито интересовање посетилаца изазвао је Планетаријум. Гимфест је имао 22 поставке. Учествовао је велики број волонтера, тј.ученика осмих разреда који ће постати будући гимназијалци.

             Особито важан део Гимфеста су родитељи ученика и локална заједница. Сваке године Гимфест има многе спонзоре који препознају значај образовања и схватају важност подршке оваквих манифестација, будући да мали градови немају планетаријуме, зоо-вртове, позоришта, креативне лабораторије, научне паркове. Све ово је разлог да Гимфест настави да постоји, постане симбол града Пожеге и успешно популаризује науку и уметност што је и први циљ постојања фестивала.

Слике са овог фестивала можете погледати ОВДЕ