Форум IP ClioФорум IP Clio

У Београду је, у Коларчевој задужбини 11.9.2019.године боравила америчка културолошкиња, др Мери Чејко – ауторка студије ,,Суперповезани, интернет, дигитални медији и техно-друштвени живот “ у издању ИП Clio.

Том приликом су Библиотека Плус и Новосадска новинарска школа за професоре – учеснике пројекта Дигитални погон приредили предавање, а потом и дискусију са Мери Чејко. На Форуму је учествовала проф.физике,Гордана Варница.

,,Никад у историји човечанства људи нису били толико међусобно повезани, на толико начина и с’ тако широким друштвеним импликацијама.

Онлајн, дигитални, свет заправо није независан од офлајн, физичког, света већ је његов део. Онлајн активност може истакнути и појачати бриге, проблеме и поделе потекле из друштвеног света у физичком простору, али такође може указати на нека нова питања. Међутим, дигитални свет итекако је стваран и саставни је део свакодневних искустава и будућности нашег друштва, као и нас самих. Управо зато изузетно је важно да га проучимо и разумемо.

Kажемо да је нешто институција кад је чврсто утемељено, функционално, дуготрајно, масивно и системско – кад постоји дуго и вероватно ће постојати заувек. Институције друштва чине структуру и поредак у друштву, а његовим припадницима пружају оквир у ком се граде друштвене везе и заједнице. Толико су важне за функционисање друштва (и његових припадника) да сва друштва имају макар неке институције.

Вековима су се међу најзначајније институције друштва убрајале породица, посао и радно место, здравство, религија, образовање, политика и управљање, кривично-правни систем и медији. Све оне с временом трпе снажан утицај технолошког напретка, а битну улогу у томе има интернет и дигитални медији.

Kад год анализирамо друштвене институције, увек препоручујем да се пође од породице јер је она у средишту, у срцу стабилног, функционалног друштва. То је најинтимнија институција јер је то прво место на ком људи уче шта су љубав и живот. Заправо, породица је микрокосмос друштва. Видели смо већ да је породица примарна група, агенс социјализације који током живота подстиче и охрабрује развој сопства и идентитета. У породици, више него у било којој другој институцији, видимо како живот појединца на микро нивоу и живот друштвеног система на макро нивоу утичу и, заправо, граде један другог.

У технолошки развијеним друштвима, интернет и дигитални медији део су свакодневице породица. Многе породице у технолошки богатим друштвима улажу у више информационо-комуникационих уређаја који се могу наћи у скоро свакој просторији у кући. Поред рачунара (стоних и лаптопова), таблета и мобилних или паметних телефона, у многим кућама има више телевизора, дигиталних кабловских пријемника, конзола за игрице, видео-рикордера и ДВД или блу-реј плејера. Данас је искуство гледања телевизије сасвим другачије него почетком миленијума. У понуди су разноврсни програми с ужим концептом који могу да се прате на разне начине у време које одговара гледаоцу (на традиционалној телевизији, видео-стримингом на Нетфликсу или Јутјубу, посредством кабловског оператера или сателита). Ту су и друштвени медији на којима се истовремено може разговарати са другим гледаоцима. То је пример умреженог индивидуализма јер чланови породице користе те технологије како би остали у вези.

Деца, која рачунаре и мобилне телефоне почињу да користе све раније, често уче своје родитеље и васпитаче како да их употребљавају. То не значи да их аутоматски треба сматрати напредним или обазривим корисницима. Међутим, деца која расту уз дигиталну технологију радо је прихватају као део живота и породичног окружења. Старији чланови породице, који се сећају како је било пре, понекад зазиру од свеприсутне и непрекидне употребе и утицаја дигиталне технологије. Неки кажу да је технологија „хладна“ и зато је не користе. Други пак морају да уложе много труда да би овладали дигиталном технологијом и допуњавали знање. Све у свему, старији људи са чврстим друштвеним везама најсклонији су прилагођавању и уживању у благодатима онлајн дигиталне технологије…“ – говорила је Мери Чејко.

Више о Форуму на сајту: http://clio.rs/Meri-Cejko-u-Beogradu_Vest_143329#