FLEX програмFLEX програм

 6.9.2019. год. матуранткиња наше школе, Нађа Маринковић, је представила програм боравка  ученика у САД  (FLEX)

Подршком доношењу законског решења сенатори Бил Бредли и Џим Лич 1992. године омогућили су настајање FLEX  програма чији је циљ успостављање веза САД са, у почетку, народима земаља бившег Совјетског Савеза, а касније и другим државама.

FLEX програм у потпуности плаћа Влада САД, а администрира га Kанцеларија за образовање и културу Стејт департмента. Пажљиво одабрани ученици који су прошли процес такмичења добијају  стипендију да проведу једну годину у САД са америчком волонтерском породицом похађајући америчку средњу школу. Циљ стипендије је да унапреди разумевање САД и других држава у свету. Хиљаде грађана и средњих школа помаже спровођење овог  програма тако што код себе узимају стране ученике и пружају им подршку и образовање без икакве новчане накнаде.

У протеклих 27 година постојања програма стипендију је добило више од 28,000 средњошколаца. Током школске 2020-21. године 977 ученика ће провести једну школску годину у САД као учесници FLEX -а.

Kо организује програм?

Амерички савет за међународно образовање тестира и врши избор кандидата за програм, а оне који добију стипендију такође и припрема за програм и организује путовање у САД.. Међу овим програмима су и програми размене за средњошколце (ФЛЕX и други програми), студенте основних и последипломских студија, као и за наставнике и професоре.

По захтеву Владе САД организације смештају учеснике програма у породицедомаћине, а такође и организују активности на локалном нивоу за учеснике програма.

Шта стипендија нуди?

• Повратну авионску карту за међународно путовање (од куће до Сједињених Америчких Држава и натраг),

• Месечни џепарац који ће помоћи ученицима да учествују у друштвеним активностима и купују неопходни лични прибор,

• Смештај у изабраној САД породици домаћина годину дана,

• Упис у америчку средњу школу,

• Програмске оријентацијске активности укључујући пред-програмску припрему и припрему за поновни долазак кући,

• Програмске активности организоване у локалним америчким заједницама,

• Подршку алумнијима у имплементирању пројеката у њиховим домовинама,

• Здравствено осигурање.