„Фантастично биље“„Фантастично биље“

У овим хладним данима можете уживати уз „Фантастично биље“ ученика III3 разреда. „Фантастично биље“ јесте њихов пројектни задатак који су радили школске 2020/2021.

Пројекат је повезао српски језик и књижевност са биологијом. Према месту живљења ученици су били подељени у групе како би им теренско истраживање било лакше. Свака група је бирала заштићено подручје у свом граду на коме су тражили биљке и уживали у природи. Група Пожега 1 је теренско истраживање спровела у Споменику природе Висибаба – стабла лужњака, а група Пожега 2 у Овчарско-кабларској клисури. Група из Ариља је обишла Бјелушку Потајницу, а група из Косјерића је истраживала у Таорским врелима. Група Лучани посетила је Раданову гору.

По завршетку теренског истраживања прикупили су и податке о биљкама које су пронашли у атласима виших биљака. Циљ је био пронаћи биље у Вуковом Рјечнику, народној поезији, истражити значај тог биља, његову примену и открити његову симболику. Сакупљене податке сабрали су у јединствену целину. Креирали су брошуре за сваку биљку као и видео записе.

Овај пример пројектне наставе ушао је у базу радова примера добре праксе Завода за унапређивање образовања и васпитања за 2020/2021. годину. Ученици су презентовали свој пројектни задатак на седницама Савета родитеља и Школског одбора.

Радови ученика су документовани и објављени, а можете их видети овде:

ГРУПА КОСЈЕРИЋ
ГРУПА ПОЖЕГА 2
ГРУПА АРИЉЕ
ГРУПА ПОЖЕГА 1
ГРУПА АРИЉЕ

Линк ка квизу који су правили ученици и у којем се и ви можете опробати је овде:

https://create.kahoot.it/share/fantasticno-bilje/8b56ec1c-eb8c-447e-b0f9-37c1ac592bdb