Дан броја Пи (π)Дан броја Пи (π)

Ученици Гимназије Свети Сава ове године су обележили 14. март – Дан броја Пи (π). Инверзна вредност тог броја (приближно 3,14) је управо 14.3. и отуд потиче одабрани датум. Вероватно ниједан број није изазвао толику пажњу јавности као број π (пи).

Приближна вредност овог броја је 3,14159, а дефинише се као однос обима и пречника круга, или као однос површине круга и квадрата над његовим полупречником. То је ирационалан број и број његових децимала је бесконачан. Пи је познат и као Архимедова константа. Дан броја Пи је и датум рођења Алберта Ајнштајна.

Ученици II3 су, за Дан броја пи, припремили низ необичних експеримената из физике и математике, из којих су рачунским путем или непосредно, могли добити тражени број. Куглице потопљене у мастило се бацају на квадрат и уписани круг. Из односа броја мрља, може се одредити однос површина, а тиме и број пи. Познавајући коефицијент  вискозности и коефицијент површинског напона глицерола, могуће је опет наћи број пи. Трагање за бројем Пи се наставило и кроз однос запремине и висине стуба течности, познајући пречник базе. Али и у компјутерском програму Geo Gebra где је доста прецизну конструкцију броја Пи демонстрирао професор математике, Небојша Варница.

Са одржаног часа, ученици и наставници су се укључили и у видео конференцију коју је  водио Michael Gregory, професор физике, научни амбасадор Француске, члан групе  Science on Stage, уживо из школе у Гани. На тај начин, наша учионица је била део светског догађаја и сви који су пратили манифестацију, могли су уживати у 20 метара осликане историје броја пи и чак 1000 цифара које су наши ученици исписали.