Бесплатне студије на универзитетима РусијеБесплатне студије на универзитетима Русије

У петак, 2.9.2022. године, у школској бибилиотеци Гимназије ,,Свети Сава“ одржана је презентација о бесплатним студијама на универзитетима Русије у организацији Руског центра.

Пред великим бројем ученика завршних разреда, причу о далекој Москви и могућностима које пружа едукација у Русији, говорио је, некада ђак наше школе, данас асистент на Катедри за вишу математику, докторанд Руског економског универзитета  Г.В. Плеханова, Војислав Милић.

Сваке године Руски дом реализује конкурс за добијање стипендија намењених за студирање на територији целе Русије, на свим њеним универзитетима. Најинтересантније у вези са студирањем је  чињеница да је обезбеђен смештај али и припремни, тзв. нулти разред  за ученике који не говоре руски језик.

Осим што су добили информације о начину пријављивања и документацији коју том приликом  подносе, ученици су имали прилику да слушају о величанственим трговима и вековној историји руске престонице, али и о модерном животу велеграда који је корак испред светских метропола у смислу технолошког развоја и напретка. Након надахнутог говора о историји Русије и Москве која прославља 875 година постојања, наш гост је изнео и конкретне предлоге о организовању бесплатних часова за ученике који би желели да наставе школовање у Русији. Учење руског језика  помаже страном матуранту да развије основне језичке вештине, које ће му користити приликом уписа на руски универзитет.

 Руска федерација годишње издваја стипендије за 15.000 младих Руски центар за науку и културу у Београду, Руски дом, је представништво Федералне агенције ,,РОССОТРУДНИЧЕСТВО“ у Републици Србији. Основни циљ РЦНК је јачање пријатељских, културних, међународних веза двеју братске земље – Русије и Србије.Као најстарији руски културни центар у иностранству са јединственом историјом и богатим искуством, Руски дом је центар духовног живота руске заједнице. Како пише на сајту ове установе, становници Србије такође показују велико интересовање за руску културу, историју, руски језик и активно се укључују у културно-просветитељску делатност РЦНК.  Више информација на линковима:

https://ruskidom.rs/sr/ruski-ezik/obrazova-e-u-rusi-i/konkurs-za-studiranje/

https://new2.rea.ru/

https://www.rea.ru/ru/org/default.aspx