Амбасадори науке за 2023.годинуАмбасадори науке за 2023.годину

Овогодишњи Фестивал науке, 16. по реду, највећи у овом делу Европе, од 17. до 19. маја посетило је 18.000 људи у Хали 4 Београдског сајма.

Фестивал је, у  тешком тренутку, пружио подршку деци и младима кроз манифестацију која је одувек тежила промоцији и популаризацији науке. У Експертинејџери зони учествовало је 120 тинејџера из више градова у Србији, у 9 различитих програма. Ови млади научници и представили су своја достигнућа и знања стечена током школских часова и ваннаставних активности, а представљена је и нова генерација Амбасадорки и Амбасадора науке, изузетних ђака из целе Србије који својим радом, интересовањима и пројектима померају границе стварности.

Фестивал науке, који је отказан дан пред отварање због трагичних догађаја у београдској школи Владислав Рибникар, позвао је  српске и иностране компаније које послују у Србији, као и истакнуте појединце, да се укључе у организацију, како би се манифестација одржала од 17. до 19. маја бесплатно за ђаке из целе Србије.

„У временима кризе првенствено треба неговати емпатију, заједништво и пружити подршку најрањивијим друштвеним групама – деци, као и наставницама и образовном систему који су дубоко погођени овим трагичним догађајем. Фестивал науке видимо као сигурну луку у предстојећим данима и недељама – у коме деца, родитељи, наставници и професионалци из бројних области могу заједно разговарати о актуелним али и свим животним темама, посаветовати се са стручним лицима и учити о природи и друштву“, рекла је Ана Петровић, директорка Фестивала науке.

На апел организатора врло брзо су реаговале многе фирме и појединци:  Титан цементаре Kосјерић и компанија Графиx, Kефо и Трацо. Kампањи су се донацијом прикључили и истакнути појединци – професор Алек Kавчић, Милош Биковић и академик Ненад Kостић, као и многи други.

„Kао тим који дубоко саосећа са директним и индиректним жртвама трагедије, Фестивал науке је, заједно са стручним партнерима у току манифестације у простору Сајма организовао и бесплатну психолошку помоћ за ђаке, наставни кадар и родитеље.“

У Зони интерактивних поставки посетиоци су имали прилику да се упознају са стотинама занимљивих научних тема, како из природних, тако и из друштвених наука и открију забавно лице науке уз бројне интерактивне експерименте.

У Малој зони посвећеној деци узраста од 5 до 11 година, малишани су исказали креативност и радозналост кроз радионице о свемиру и планетама које би могли једног дана да населимо, сазнали како је бити археолог и шта нам је за то све неопходно, изучавали светлосне појаве, бавили се екологијом и рециклажом, слагати коцкице, гледали под микроскопе и подстаћи изводили праве научне експерименте у кућним условима.

Штандове, поставке,  имало је девет школа, од око 3500 школа колико их има у Србији а једна од њих била је и Гимназија ,,Свети Сава“ из Пожеге која активно узима учешће већ 15 година.

Почасна признања добили су ђаци следећих школа: Математичка гимназија Београд; ОШ „Синиша Јанић“ и ОШ „8.октобар“, Власотинце; Средња школа „Kоста Цукић“, Београд; Гимназија „Светозар Марковић“, Нови Сад; Гимназија „Свети Сава“, Пожега; Основна школа „Дуле Kараклајић“, Лазаревац; Основна школа „Светозар Милетић“, Земун; Основна и средња школа са домом ученика „Петро Kузмјак“, Руски Kрстур; и Прва београдска гимназија.

Ови млади научници и својеврсни амбасадори науке представили су своја достигнућа и знања стечена током школских часова и ваннаставних активности, кроз низ научних изазова у којима ће претежно обрађивати теме из екологије, географије, астрофизике и хемије.

Ове године су учествовали ђаци одељења трећег разреда (старешина проф. информатике Горан Мићовић) и сви они су добили титулу АМБАСАДОРИ НАУКЕ ЗА 2023. годину.

Идеја поставке је била да буде за све узрасте, кроз историју науке обухваћене су многе области од перпетуум мобила до Шредингерове мачке. Највеће интересовање пробудио је аеродинамички тунел –  рад ученика Михаила Митића и Уроша Ђурића, демонстрација Кориолисове силе и Месец глобус из 1967. године (један од десет  тад направљених глобуса је у нашој школи !)

Месецима су ученици осмишљавали аеротунел, или ваздушни тунел – постројење експерименталне аеродинамике. У њима се контролисано, физички симулира кретање ваздуха.

У аеротунелима, тело (објекат, нпр. летелица, или њен модел) мирује, а ваздух се креће. Примењен је принцип релативности кретања ваздуха и тела, без утицаја на физикалност, ко се креће, а ко мирује. Овај принцип замене референтног стања је, уопштено, усвојен у теоретској аеродинамици, а код аеротунела је основа њиховог рада. Поред коришћења за развој разних врста летелица, аеродинамика аеротунела је од великог значаја за решавање проблема при пројектовању аутомобилабродовавозовамостоваантенских стубова и других објеката.

               Посебно задовоство нам је што смо поново имали прилику да садржаје поставке представимо у радио емисији Корак ка науци. Наша Сандра Јаћимовић је била гошћа Марије Мишић у емисији Фамилиологија Радио Београда и описала садржаје поставке.

https://www.rts.rs/radio/radio-beograd-1/5191886/korak-ka-nauci.html

О проглашењу амбасадора науке

(https://www.facebook.com/Festivalnauke/?locale=sr_RS)

,,Нова генерација Амбасадорки и Амбасадора науке, изузетних ђака из целе Србије који својим радом и изумима померају границе науке, проглашена је у четвртак 18. маја на овогодишњем Фестивалу науке!

У наредних годину дана њихова мисија биће да преносе знање и љубав према науци вршњацима у својим градовима.

Ово признање, установљено 2018. године, Фестивал науке додељује ученицима који су се истакли својим радом на пољу науке и који, из године у годину, фестивалску публику изненађују занимљивим поставкама и необичним изумима.

Ивона Ивошевић, координаторка програма Експертинејџери поводом доделе овог признања је изјавила: „Амбасадор науке је неко ко је спреман да се посвети науци, промовише је на занимљив и разумљив начин својим вршњацима, али и да едукује друге о њеној важности.“

Наши амбасадори:

Сандра Јаћимовић

Михаило Митић

Сунчица Радовић

Дуња Брашанац

Дуња Радуловић

Тамара Радојевић

Андријана Николић

Урош Ђурић

Светозар Ристановић

Наши ученици су имали прилику да се опробају и као научни комуникатори на тзв.наунофантастичној бини Мајкла Грегорија који је желео да публици представи школу и њене ђаке – амбасадоре науке.

„ Ниједно место није далеко и недостижно за извођење експеримената“ поручује Мајкл, који је бициклом обишао многе крајеве света. Његов програм зове се „Како је наука обишла свет”, а реализован је уз подршку Француског института у Србији. Грегори је до сада на свом двоточкашу ширио љубав према науци од Европе до Африке. Он је део тог искуства показао у шоу-програму, где је испричао о томе како преноси знање на малишане различитих нација и који су то омиљени дечји експерименти. А, уз експерименте из физике и занимљиву причу, посетиоци су сазнали како могу постати прави путујући научни комуникатори.