3Дрон такмичење3Дрон такмичење

Ове школске године, поново су ученици Гимназије „Свети Сава“ из Пожеге имали прилику да се такмиче и опробају у 3Д моделовању и управљању дрона.

Пробно летење и тестирање захватног уређаја у оквиру такмичења ИЗАЗОВ 3Дрон 2024. је организовано у суботу, 10.2.2024. године у организацији Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву. На такмичењу су учествовале 22 екипе из средњих школа из Краљева, Крушевца, Трстеника, Чачка, Новог Пазара, Сјенице, Ужица, Пожеге, Александровца, Горњег Милановца и Ивањице. Само такмичење је подразумевало да се у 3Д софтверу измоделира захватни уређај (корпица) која ће моћи да пренесе одређену количину пелета уз помоћ дрона.

Само такмичење је било, 9. и 10. марта. Први дан је подразумевао пробу и две вожње  од по 5 минута од чега се рачуна боља. Други дан је је, за разлику од првог, имао пробу и једну вожњу, али са препреком.  Ученици IV4 одељења Марко Перишић, Гаврило Додић  и Михаило Ж. Стојановић  у једној екипи и Анђела Проловић, Ана Тукић-Грубиша и Николија Марковић са својим ментором Дејаном Станчићем су, такође, били учесници овог догађаја.   У прилогу можете погледати слике које преносе само мали део атмосфере са такмичења.

Посебно смо захвални професору Александру Миливојевићу, који је ученике пратио и на пробним и такмичарским вожњама.

Николија Марковић IV4